ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή για τις αναφορές Συρίγου στο Πολυτεχνείο

Σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή για τις αναφορές Συρίγου στο Πολυτεχνείο
«Δεν απέχω ούτε κεραίας απ΄όσα είπα με σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία», είπε μετά το σάλο που προκλήθηκε ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή αναφορά του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου ότι η δικτατορία δεν έπεσε λόγω εσωτερικής αντίστασης, αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν έντονα, κάνοντας λόγο για ύβρεις και ανιστόρητο αφήγημα με τον κ. Συρίγο να μην παίρνει λέξη πίσω από όσα είπε.

«Δεν απέχω ούτε κεραίας απ΄όσα είπα με σεβασμό σε όλους τους γενναίους που αντιστάθηκαν στη δικτατορία», είπε μετά το σάλο που προκλήθηκε και επέμεινε ότι δεν έπεσε για το λόγο αυτό η δικτατορία.

Προσβλητική χαρακτήρισε την παρέμβασή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για ανιστόρητο αφήγημα και απαράδεκτη ύβρη.

«Γνωρίζετε ότι στη δικτατορία υπήρξαν μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις από κηδεία Παπανδρέου μέχρι και το 74, πέραν του Πολυτεχνείου. Υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και συλλήψεις και ξερονήσια ή άνθρωποι που είχαν πάει στο εξωτερικό, που φυλάγανε τους ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο όλου του πολιτικού φάσματος. Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας υφυπουργός να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη τη περίοδο είναι απαράδεκτη και ύβρις για την αίθουσα αυτή. Είναι απολύτως ανιστόρητο», ανέφερε ο Νίκος Βούτσης, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε από τον υφυπουργό να ανασκευάσει καθώς η τοποθέτησή του είναι προσβολή για τους φοιτητές στην Ελλάδα.

«Δεν γίνεται να αμφισβητείτε τους αγώνες απέναντι στη χούντα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ ο συνάδελφος της Χάρης Καστανίδης έκανε λόγο για μεγάλο ολίσθημα και έθεσε θέμα παραβίασης του κώδικα δεοντολογίας των βουλευτών. Οργισμένη ήταν κι η αντίδραση του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ και του Κλέωνα Γρηγοριάδη από το ΜέΡΑ25.

«Το να σας πω δεν ντρέπεστε είναι λίγο! Τα είπατε όλα συνειδητά! Και επειδή είστε καθηγητής πανεπιστήμιου να διαβάζετε ιστορία καλύτερα. Η αντίσταση στη χούντα άρχισε αμέσως σε πολύ δύσκολες συνθήκες και πήρε πολλές μορφές και δεν ήταν μια στιγμή το Πολυτεχνείο αλλά αποτέλεσμα μιας διαδικασίας. Δεν τα διαβάσατε αυτά ποτέ; Έστω από εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για αγρότες και οικοδόμους; Για τον Παναγούλη;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ ο Κλέων Γρηγοριάδης είπε:

«Να σας θυμίσω τα Μέγαρα. Ο πατέρας μου απετάχθη τα ξημερώματα από το ναυτικό, και ήξεραν ότι τους αντιστέκεται και δεν ήταν παράγοντας ένας τυχαίος αξιωματικός ήταν. Για 1,5 χρόνο που έμεινε προφυλακισμένος, οι γείτονες που ήταν δεξιοί μας έτρεφαν εκ περιτροπής κ. υπουργέ. Έτσι έζησα εγώ και και η αδερφή μου για 1,5 χρόνο κ. υπουργέ».

Διαστρέβλωση των λεγομένων του για αλλαγή της ατζέντας κατήγγειλε ο Άγγελος Συρίγος που υποστήριξε πως αυτό που ανέφερε ήταν ότι το Πολυτεχνείο προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το 1974.

Στην πρωτολογία του ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε πως «δημιουργήθηκε μια πολιτική μυθολογία που είχε και έχει στο επίκεντρο το Πολυτεχνείο, γιατί υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής αντίστασης απέναντι στη δικτατορία...Οι εθιμοτυπικές πορείες του ΣΥΡΙΖΑ στην πρεσβεία των ΗΠΑ είναι τόσο ανατρεπτικές που καταλήγουν σε ταβέρνες να τρώνε παϊδάκια και τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ