ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Pulse: Πώς διαμορφώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση Pulse: Πώς διαμορφώνεται η «ψαλίδα» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Προβάδισμα 7,5 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,5% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 12,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ελληνική Λύση με 3,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%.

Το 47% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι είναι καλύτερο οι επόμενες εθνικές βουλευτικές εκλογές να διεξαχθούν μέσα στο 2023, κοντά στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, ενώ το 42% απαντά μέσα στο 2022.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι του 28% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κανέναν από τους δύο», απαντά το 30% των ερωτηθέντων.

Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι η προσπάθεια περικοπής εξόδων που κάνουν οι πολίτες, μειώνοντας την κατανάλωση ακόμα και σε βασικά αγαθά, η ανησυχία τους για τις υψηλές τιμές στην ενέργεια, η εκτίμηση τους για τα μέτρα στήριξης και η οικονομική αδυναμία που θα οδηγήσει σε περιορισμό των φετινών καλοκαιρινών διακοπών.

«Καθόλου» καλοκαιρινές διακοπές για έναν στους τέσσερις

Αν και η διάθεση για διακοπές είναι σίγουρα αυξημένη, μετά από σχεδόν δύο χρόνια πανδημίας και υγειονομικών περιορισμών, μόνο το 36% των συμμετεχόντων, απαντούν ότι θα διαθέσουν σχεδόν τις ίδιες -και σε σύγκριση με πέρυσι- ημέρες για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές, ενώ μόλις το 4% απαντά «περισσότερες».

Πάνω από τους μισούς θα διαθέσουν μειωμένες ημέρες για τις φετινές τους διακοπές: τρεις στους δέκα (29%) θα ξεκουραστούν λιγότερες ημέρες και ένας στους τέσσερις (25%) «καθόλου». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τους αυτοαπασχολούμενους.

Ως ο κύριος λόγος που οι ημέρες των φετινών καλοκαιρινών διακοπών θα είναι μειωμένες αναδεικνύονται οι οικονομικές δυσκολίες (για τους τρεις στους τέσσερις). Παραπλήσια ποσοστά, με αυτά του γενικού πληθυσμού, αποτυπώνονται και στους επιχειρηματίες / επαγγελματίες.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των μέτρων και των εξαγγελιών της κυβέρνησης για την στήριξη των καταναλωτών από τις ανατιμήσεις, το 50% των συμμετεχόντων τα βρίσκουν προς τη σωστή κατεύθυνση, εκ των οποίων οι περισσότεροι κρίνουν ότι χρειάζονται κι άλλα. Αντίθετα, το 42% κρίνει ότι κινούνται προς λανθασμένη
κατεύθυνση.

Η πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το διάστημα 11-13 Ιουλίου 2022, σε δείγμα 1.351 ενηλίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ