ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το σχόλιο Ηλιόπουλου για την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το σχόλιο Ηλιόπουλου για την αποχώρηση της Λίνας Μενδώνη από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
Κατά τη χθεσινή παράσταση στην Καλαμάτα, κι ενώ η υπουργός Πολιτισμού είχε ήδη αποχωρήσει, οι ηθοποιοί σήκωσαν πανό κατά της δικαστικής απόφασης για τον Δημήτρη Λιγνάδη Screen Grab/Twitter

Με σκωπτικό τρόπο σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος την κίνηση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να αποχωρήσει από τα εγκαίνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, λίγο πριν την έναρξη παράστασης, οι ηθοποιοί της οποίας ανέβασαν πανό κατά της δικαστικής απόφασης για τον Λιγνάδη

«Η κυρία Μενδώνη δεν χρειαζόταν να φύγει άρον άρον από την παράσταση στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, για να μην βρεθεί αντιμέτωπη με το σύνθημα της βελγικής καλλιτεχνικής ομάδας Peeping Tom: "οι βιαστές πρέπει να είναι φυλακή"»,

«Μπορούσε απλά να σηκώσει το δικό της πανό: "τον διόρισα δίχως διαγωνισμό, τον κάλυψα όσο μπορούσα, αμφισβήτησα τα θύματα και τώρα απλά κάνω την ανήξερη"», σημείωσε, καταλήγοντας πως «Η κυβέρνηση είναι έκθετη και η κα Μενδώνη συμμέτοχη σε μια πρωτοφανή υπόθεση συγκάλυψης».

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη σχολιάστηκε από πολιτικούς, καλλιτέχνες, ανθρώπους του δικαστικού κόσμου, δημοσιογράφους, ενώ το βράδυ της Παρασκευής δεν έλειψαν και οι παρεμβάσεις στη διάρκεια παραστάσεων με σκοπό τον σχολιασμό της υπόθεσης.

«Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή»

Πρώτη παρέμβαση που έγινε γνωστή ήταν αυτή στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο ξεκίνησε χθες και κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο αναρτήθηκε πανό για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη. Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την χώρο της εκδήλωσης, πριν την έναρξη της παράστασης. Συγκεκριμένα, το πανό που αναρτήθηκε, έγραφε στα Αγγλικά: «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή».

Στην αποχώρηση της κυρίας Μενδώνη αναφέρθηκε, με σχετική ανάρτηση στο Facebook, και ο Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., σχολιάζοντας: «Μάλλον, μετά και τις τελευταίες νοσηρές εξελίξεις, δεν θα ένιωθε και πολύ άνετα μεταξύ των εκατοντάδων θεατών. Με το πανό που σήκωσαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στο τέλος της παράστασης και που προφανώς αποθεώθηκαν από το κοινό, δικαίωσαν την απόφαση της...».

Σε παρέμβαση προέβησαν επιπλέον και οι ηθοποιοί της παράστασης «Ρίζες από βαμβάκι» που ανέβηκε χθες στη Μικρή Επίδαυρο στο πλαίσιο τους Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Το κείμενο παρέμβασης διάβασε ο Χάρης Τζωρτζάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι ελληνικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο και βιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες, στη δικαστική αίθουσα, να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως «μέτροι», «επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι», «σκευωροί» και «λοπλάνοι».

«Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, κλείνεται φυλακή», τόνισε σε άλλο σημείο ο ηθοποιός και συμπλήρωσε λέγοντας ότι «ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης».

«Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν, αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή», ανέφερε επιπλέον ο Χάρης Τζωρζάκης και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας».

Επιπλέον, το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του θεατρικού έργου «Η Ανατολή» σε σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας στο Ναύπλιο στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο ηθοποιός της παράστασης Μιχάλης Τιτόπουλος εκπροσωπώντας όλους τους ηθοποιούς της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την απόφαση αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη και καταχειροκροτήθηκε από τους θεατές:

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

Στην απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, αναφέρεται ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

«Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού», σημειώνει για την απόφαση αυτή το ΥΠΠΟΑ.

Και προσθέτει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ