ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Αύγουστο οι οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το κυβερνητικό σχήμα

Μετά τον Αύγουστο οι οριστικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το κυβερνητικό σχήμα
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση, Πίτερ Σάδερλαντ, κατα την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει άμεσα σε κυβερνητικό ανασχηματισμό, αλλά να διατηρήσει το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα, προκειμένου να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις μετά τον Αύγουστο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τις τελευταίες ημέρες έχει δεχθεί δύο εισηγήσεις: Η μία πρότεινε αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η δεύτερη παράταση της θητείας των σημερινών μελών της κυβέρνησης, προκειμένου να κριθούν χωρίς το βάρος της αξιολόγησης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πληροφορίες, προέκρινε την δεύτερη εισήγηση, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δώσει την ευκαιρία στο υπουργικό του συμβούλιο να λειτουργήσει χωρίς άγχος και να αποδείξει την αποδοτικότητά του.

Ως εκ τούτου, όσοι περίμεναν αναδόμηση στην κυβέρνηση μετά το Eurogroup της 24ης Μαϊου μάλλον θα διαψευσθούν. Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει σχεδόν άμεσα το θέμα της διεξαγωγής του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός επιθυμεί την πραγματοποίηση του συνεδρίου –εάν αυτό είναι εφικτό– στις αρχές του Ιουλίου, προκειμένου αυτό να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για το κόμμα και να προκαλέσει την πολυπόθητη αντιστοίχιση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα προς την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος είναι το συνέδριο να πραγματοποιηθεί πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές για να μην παραμένει ως εκκρεμότητα. Οργανωτικά η Κουμουνδούρου δηλώνει έτοιμη για την πραγματοποίηση του συνεδρίου κι απομένει να ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Το συνέδριο ενδιαφέρει και προσωπικά τον πρωθυπουργό σε σχέση με την διαδικασία επανεκλογής του στην αρχηγία του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να επανεκλεγεί από μία ευρύτερη βάση συνέδρων και όχι από τον στενό κομματικό πυρήνα του κόμματος, για να αποκτήσει και μεγαλύτερη πολιτική ισχύ. Αυτό, βεβαίως, θα εξαρτηθεί και από την επιτυχία του εγχειρήματος της διεύρυνσης προς την κοινωνία, καθώς τουλάχιστον στην παρούσα φάση μεγάλο κομμάτι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μουδιασμένοι και διστακτικοί απέναντι στο κυβερνών κόμμα και την πολιτική του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ