ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο επίκεντρο η κοινωνική ατζέντα: Οι «γαλάζιες» περιοδείες, οι παρεμβάσεις και οι επόμενοι στόχοι

Στο επίκεντρο η κοινωνική ατζέντα: Οι «γαλάζιες» περιοδείες, οι παρεμβάσεις και οι επόμενοι στόχοι
Πού ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Την κοινωνική ατζέντα και τα πεπραγμένα των περασμένων ετών θέλει να προτάξει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με ανοιχτά μέτωπα σε ενέργεια, γεωπολιτικά αλλά και ακρίβεια.

Η κυβέρνηση θέλει να απομακρυνθεί από την τοξικότητα της αντιπαράθεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση και να ξεκινήσει νέο κύκλο «γαλάζιων» περιοδειών στη χώρα με στόχο να αναδείξει το κοινωνικό έργο της τετραετίας.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την Πέμπτη κύκλο επισκέψεων σε διάφορες περιοχές της χώρας, με πρώτο σταθμό την Ήπειρο.

Την ίδια ώρα, «γαλάζιες» περιοδείες πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα -και θα συνεχίσουν να προγραμματίζονται- σε ολόκληρη την Ελλάδα από μεικτά κλιμάκια υπουργών και βουλευτών.

Το Μαξίμου ρίχνει παράλληλα ιδιαίτερο βάρος στην προετοιμασία για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, όπου θα αποκαλυφθεί η οικονομική ατζέντα με την οποία η Νέα Δημοκρατία θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές.

Το βάρος που ρίχνει ο πρωθυπουργός στην κοινωνική πολιτική φαίνεται και από την απόφασή του να τοποθετηθεί σήμερα στις 12:00 στη Βουλή για το σχέδιο νόμου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά το εν λόγω νομοθέτημα και η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Έλενα Ράπτη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να μιλήσει από το βήμα της Βουλής για το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης,

Το ίδιο είχε κάνει και την περασμένη εβδομάδα για το νομοσχέδιο της Παιδείας, εξαπολύοντας τα «βέλη» του κατά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του Αλέξη Τσίπρα προσωπικά.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται πως θέλει να αναδείξει και το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πατήσει νομοθετικό «γκάζι» το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα τώρα που το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει κλείσει για τα καλά.

Οι επόμενοι… στόχοι

Παρότι το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέες παρεμβάσεις ανακούφισης των πολιτών, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αφήσει «παράθυρο» για νέα μέτρα.

Και ο στόχος αυτός φαίνεται πως είναι μάλλον υλοποιήσιμος, δεδομένου ότι τα αυξημένα έσοδα και η αναμενόμενη καλή πορεία του τουρισμού αναμένεται να δημιουργήσουν μια κάποια «άνεση» στα δημόσια ταμεία.

Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ενώ το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να ανακοινωθούν επεκτάσεις -ποσών και δικαιούχων- των μέτρων που ήδη έχουν ανακοινωθεί, όπως το power pass και το fuel pass.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα αυξημένο κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ