ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα

Υπουργός Άμυνας ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή συνεργασία με την Ελλάδα
(AP Photo/Alex Brandon)

Στη συνάντησή του με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στο twitter ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Όστιν.

Όπως έγραψε ο Λ. Όστιν, «συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και συζητήσαμε τις προσπάθειες για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Για την Ελλάδα, ο κ. Όστιν επισήμανε ότι «είπα στον Έλληνα υπουργό ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης από πλευράς ΗΠΑ των βάσεων στην Ελλάδα».

«Επίσης», συνέχισε ο Λ. Όστιν, «συζητήσαμε τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έφτασε στις ΗΠΑ τη Δευτέρα, με στόχο τη διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής αμυντικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα του ταξιδιού του.

Η τουρκική προκλητικότητα και η ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο μέσω εποικοδομητικού διαλόγου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνομιλίας, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε στοιχεία παραβιάσεων και προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους.

Ο Λόιντ Όστιν μάλιστα προανήγγειλε πως θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες και προέτρεψε τις δύο πλευρές «να διερευνήσουν πραγματιστικές λύσεις σε μακροχρόνιες διαφορές».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο αμερικανικό πεντάγωνο είχε επίσης συνομιλίες με τον αντιπτέραρχο Σμιτ υπεύθυνο του προγράμματος των F35.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς λεπτομέρειες για το ελληνικό αίτημα απόκτησης των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ