ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Να διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας

Μητσοτάκης: Να διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας
O Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME

Σαφές μήνυμα για υπέρβαση του κλίματος τοξικότητας έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, απηύθυνε έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του λαι να υπερβεί -όπως είπε- το κλίμα τοξικότητας που διαβρώνει τον πολιτικό διάλογο.

«Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα και υποκρισία, η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ευθυκρισία», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας:


«Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας».

«Μακάρι το νομοσχέδιο να τύγχανε ευρύτερης συναίνεσης και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην επέλεγε να κρυφτεί πίσω από το «παρών», ανέφερε επί λέξει και πρόσθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα και ανακοίνωσε ότι στις προληπτικές εξετάσεις προστίθεται και ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

«Όπως ακριβώς και με τις μαστρογραφίες οι γυναίκες θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα και θα έχουν εξετάσεις σε ιδιωτική και δημόσια δομή για δωρεάν εξετάσεις. Αυτό σημαίνει στην πράξη εθνικό σύστημα υγείας που αξιοποιεί κρατικές και ιδιωτικές δομές προς όφελος πολίτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παραπάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες, από 21 έως 65 ετών, θα μπορούν πια να κάνουν test Pap και test HPV-DNA. Και σε περίπτωση ευρημάτων, προφανώς, θα ακολουθεί και κολποσκόπηση και βιοψία. Ίδια ακριβώς λογική την οποία έχουμε υιοθετήσει και στην περίπτωση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Και εδώ, οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική δομή και οι γυναίκες που θα τις δικαιούνται θα ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα», είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα, στις δράσεις της κυβέρνησης, θυμίζοντας την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, τις νταντάδες γειτονίας και τις δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω των 50 ετών.

«Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια», είπε και συμπλήρωσε πως σε ότι αφορά στις δωρεάν μαστογραφίες έχουν ήδη ενημερωθεί με sms 100.000 γυναίκες για να κάνουν μαστογραφία και έχουν γίνει ήδη οι 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση, στην ουσία του ζυγίζεται η ευαισθησία όλων μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. «Ναι, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ