ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Πεντέλη: Το ευχαριστώ στους πυροσβέστες - «Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας»

Αυτοψία Μητσοτάκη στην Πεντέλη: Το ευχαριστώ στους πυροσβέστες - «Έχουμε ακόμη δουλειά μπροστά μας»
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Πεντέλη και στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα CNN GREECE

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το πρωί της Πέμπτης τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέβαλε την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην Πρέβεζα, προκειμένου να βρεθεί στην Πεντέλη και στις περιοχές που επλήγησαν από την πύρινη λαίλαπα, όπως η Παλλήνη, το Ντράφι και η Διώνη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκηςσυνομίλησε με κατοίκους και είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή.

Μιλώντας σε πυροσβέστες, εξέφρασε ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ», σημειώνοντας, όπως τους είπε, ότι «έχουμε δουλειά ακόμα μπροστά μας».

Ακατάλληλες 4 στις 19 κατοικίες - Σε εξέλιξη η καταγραφή των ζημιών

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι και οι αυτοψίες από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτήρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης και Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) λόγω της πυρκαγιάς της 19ης Ιουλίου που ξέσπασε στην ευρύτερη περιοχή αυτών των Δήμων.

Έως το τέλος της Τετάρτης διεξήχθησαν αυτοψίες σε 30 κτήρια:

Από αυτά 19 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 4 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 8 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 7 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 5 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 1 είναι κατάλληλος για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 3 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 2 αποθήκες εκ των οποίων η 1 κρίθηκε προσωρινά ακατάλληλη για χρήση και 1 επικίνδυνη για χρήση, η οποία θα επανελεγχθεί.

Τέλος ελέγχθηκαν 4 Ιεροί Ναοί εκ των οποίων οι 3 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.

Σήμερα θα συνεχίσουν να συνδράμουν στο έργο των αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές της Αττικής μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με στόχο να ολοκληρωθεί η καταγραφή το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων των πληγέντων συμπολιτών μας.

Σε κινητοποίηση ο κρατικός μηχανισμός για την ανακούφιση των πληγέντων

Σε κινητοποίηση βρίσκεται ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, συνδράμοντας τόσο στο έργο της Πυροσβεστικής με υδροφόρες, μηχανήματα έργου, κ.α, όσο και στην ανακούφιση των πληγέντων παρέχοντας, στέγαση, είδη πρώτης ανάγκης ακόμη και ιατρικές υπηρεσίες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα η Περιφέρεια συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής ως εξής:

- Με τη διάθεση υδροφόρων οχημάτων για να γεμίζουν οι υδατοδεξαμενές, από τις οποίες τα εναέρια μέσα αντλούν τις απαραίτητες ποσότητες νερού

- Με τη διάθεση υδροφόρων για την άμεση παροχή νερού στα πυροσβεστικά οχήματα, στα σημεία που επιχειρούν. Συνολικά η Περιφέρεια έχει διαθέσει σε Πυροσβεστική και Δήμους 49 υδροφόρα οχήματα, 15 οχήματα πολλαπλών χρήσεων και 8 οχήματα έργου

- Σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, συνεργάζεται για τη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα, σε περιπτώσεις που απαιτήθηκε λόγω εκκενώσεων

- Σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την ενεργοποιημένη Ομάδα Έκτακτης Δράσης του αποστέλλει εθελοντές ιατρούς με υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό για την παροχή πρώτων βοηθειών σε πυροσβέστες, εθελοντές και πυρόπληκτους.

Επίσης, σχετικά με την προσωρινή φιλοξενία των πυρόπληκτων, ενεργοποιείται ενιαίος μηχανισμός, για την άμεση φιλοξενία των πολιτών σε ξενοδοχεία της Αττικής.

Ειδικότερα:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται άμεσα στο τηλεφωνικό κέντρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (2131510100 | 08:00 - 22:00) και να ζητούν τη σχετική αρωγή, δίνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, ΑΔΤ, ΑΦΜ, αριθμό μελών οικογένειας και διεύθυνση κατοικίας).

Ακόμη μπορούν να απευθύνονται και στους δήμους και στην Περιφέρεια, οι οποίοι με τη σειρά τους μεταφέρουν τα εν λόγω στοιχεία στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα στοιχεία συγκεντρώνονται και από τους δύο διαύλους και άμεσα, σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, δρομολογείται η φιλοξενία των πυρόπληκτων συμπολιτών μας.

Αναφορικά με την παροχή ιατρικής βοήθειας διατέθηκαν από τον ΙΣΑ δύο ασθενοφόρα τα οποία βρίσκονται στο Δημαρχείο Πεντέλης, με ιατρικό προσωπικό για να συνδράμουν τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ προς πυροσβέστες, εθελοντές και πολίτες, σε περίπτωση που απαιτείται.

Επίσης ενεργοποιήθηκε η τηλεφωνική γραμμή 1110 όπου ιατροί και ψυχολόγους παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης σε όσους το έχουν ανάγκη.

Υπάρχει συνεχής συνδρομή με νερά και μερίδες φαγητού σε πυροσβέστες και εθελοντές που επιχειρούν στα μέτωπα της φωτιάς.

Έχουν διατεθεί λεωφορεία για την απομάκρυνση παιδιών και νοσηλευτικού προσωπικού από το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλη αλλά και του προσωπικού από άλλα Κοινωφελή Ιδρύματα των περιοχών

Σε συνεχή επικοινωνία με τους πληττόμενους δήμους επιτυγχάνεται ο καλύτερος συντονισμός για τις άμεσες επεμβάσεις των στελεχών πολιτικής προστασίας των δήμων, αλλά και η διάθεση χώρων ανάπαυσης πυροσβεστών και εθελοντών. Συγκεκριμένα τα σημεία αυτά είναι στις κατασκηνώσεις στη Νέα Πεντέλη https://goo.gl/maps/PWhhe3BRjoTZhNrK8, στο TΥΠΕΤ (Άλσος Μπακογιάννη) και στο ΚΑΠΗ Αγ. Παρασκευής (Γούναρη 30, Κοντόπευκο)

Τέλος στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας σημειώνεται ότι υπάρχει «συντονισμός σε 24ωρη βάση των υπηρεσιών και στελεχών της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και των αρμόδιων αντιπεριφερειαρχών με το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, τα στελέχη και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χ. Στυλιανίδη για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της συνδρομής των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ