ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας για «ψαλίδι» 15%: Διαφωνούμε με την πρόταση της Κομισιόν για το αέριο – Υπάρχει επάρκεια

Σκρέκας για «ψαλίδι» 15%: Διαφωνούμε με την πρόταση της Κομισιόν για το αέριο – Υπάρχει επάρκεια
«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου» ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τη διαφωνία της Ελλάδας με την πρόταση της Κομισιόν για «ψαλίδι» 15% στο φυσικό αέριο εξέφρασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας.

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτη – μέλη (…) Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% - 25% μείωση φυσικού αερίου» δήλωσε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η Ελλάδα παραμένει αντίθετη στην πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση κατά 15% στο φυσικό αέριο για όλα τα κράτη-μέλη, διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει επάρκεια ακόμη και σε περίπτωση ολοκληρωτικής διακοπής.

Ωστόσο, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η κυβέρνηση επαγρυπνεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Προχωρήσαμε ήδη σε παρεμβάσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου, διαφωνούμε με την οριζόντια και υποχρεωτική μείωση κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη χωρίς να εξετάζονται οι ιδιαίτερες συνθήκες χωρίς αυτό να έχει αποτέλεσμα στις βορειότερες χώρες» είπε ο υπουργός Ενέργειας.

Και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα έχει προνοήσει, η Ευρώπη έχει καθυστερήσει, είναι άδικο».

Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι μόνη της και ότι Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και Βέλγιο έχουν επίσης προβληματισμούς.

«Η πρόταση δεν έχει συζητηθεί με τα κράτημέλη, διαφωνούμε με τον τρόπο που έχει μελετηθεί, και δεν αποδεικνύει ότι είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος βοήθειας στις βορειότερες χώρες στην περίπτωση που η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο» τόνισε.

Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε:

«Εμείς προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας πάρα πολύ μέσω των υποδομών μας στη Βουλγαρία με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο). Η Ελλάδα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Ιταλία και φυσικό αέριο στην Βουλγαρία».

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε πως φέτος η Ελλάδα διανύει μια τουριστική σεζόν με αφίξεις ρεκόρ ή έσοδα ρεκόρ –ακόμη και σε σχέση με το 2019.

«Έχουμε ανάπτυξη πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης, δουλεύουν οι χαλυβουργίες οι τσιμεντοβιομηχανίες τα εργοστάσια το εμπόριο και αυτό έχει αυξήσει στην κατανάλωση σε σχέση με τα συγκρινόμενα έτη που λέει η Επιτροπή που είναι ο μ.ο των τελευταίων πέντε ετών με χαμηλές καταναλώσεις και χαμηλή δραστηριότητα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

«Το 15% που λένε για την Ελλάδα, και για την Ιταλία και άλλες χώρες, σημαίνει 24% - 25% μείωση φυσικού αερίου» ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.

Και κατέληξε:

«Έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να θωρακίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρα μας και τον εφοδιασμό ακόμα και στο δυσμενέστερο σενάριο, όμως έχουμε πόλεμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ