ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό

Τσίπρας για Ταμείο Ανάκαμψης: Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό
«Να γιατί ο πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή», λέει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ INTIME/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην απόρριψη του αιτήματός του για συγκρότηση Επιτροπής Ελέγχου του Ταμείου Ανάκαμψης αναφέρεται με ανάρτησή του στο Twitter ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως «είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό...».

«Στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Τέσσερις μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό… Να γιατί ο Πρωθυπουργός δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έφη Αχτσιόγλου: «Αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμοί η διαχείριση Μητσοτάκη στο Ταμείο Ανάκαμψης»

«Η διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από τον κ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αποτυχία και αποκλεισμούς», αναφέρει την ίδια στιγμή σε δήλωσή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, σχολιάζοντας την απόρριψη από τη ΝΔ της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Ακολούθως η κ. Αχτσιόγλου παραθέτει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα:

«Ο ένας λόγος είναι η γνωστή δυσανεξία που έχει η κυβέρνηση στη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Ο άλλος -λιγότερο γνωστός- είναι οι μέχρι τώρα επιδόσεις της στην απορροφητικότητα αυτών των κρίσιμων για την ελληνική οικονομία κονδυλίων» επισημαίνει.

Και συνεχίζει:

«Παρά τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης η πραγματικότητα είναι αποκαλυπτική:

- Το 2021 η απορρόφηση ήταν μόλις 306 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά η κυβέρνηση προέβλεπε 2,6 δισ. και στη συνέχεια τα μείωσε σε 1,6 δισ., μένοντας τελικά δραματικά μακριά ακόμη και από τον μειωμένο σχεδιασμό της.

- Το 2022 η απορρόφηση μέχρι τον Ιούνιο -χωρίς τα χρήματα να έχουν φτάσει ακόμα στην πραγματική οικονομία- είναι 899 εκατ., δηλαδή το 28% από τα 3,2 δισ. που προβλέπει η κυβέρνηση.

- Συνολικά η απορρόφηση για το 2021 και το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι ούτε η μισή από αυτή που προέβλεπε αρχικά η κυβέρνηση μόνο για το 2021».

«Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η ΝΔ απορρίπτει τον έλεγχο είναι η ποιότητα των έργων που επιδιώκει να χρηματοδοτηθούν», λέει η κ. Αχτσιόγλου, συμπληρώνοντας πως «μέχρι τώρα αφορούν εισαγόμενα προϊόντα και παλαιότερα έργα, ενώ όσα θα ακολουθήσουν, στη γραμμή της έκθεσης Πισσαρίδη, θα αποκλείουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς όφελος λίγων μεγάλων επιχειρήσεων»

«Οι επιλογές της ΝΔ, σε συνθήκες ακραίας ακρίβειας και πληθωρισμού, γίνονται ακόμα πιο οδυνηρές για την πραγματική οικονομία. Δεν υπονομεύουν μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον της κοινωνικής πλειοψηφίας», καταλήγει στη δήλωσή της.

Διαβάστε επίσης

Αντιδράσεις για την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα για Ταμείο Λογοδοσίας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ