ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίτροπος Ενέργειας: Αναμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία για το φυσικό αέριο

Επίτροπος Ενέργειας: Αναμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία για το φυσικό αέριο
(AP Photo/Markus Schreiber)

Αισιόδοξη ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ενέργεια εμφανίστηκε η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάντρι Σίμσον, προσερχόμενη στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

«Θα συζητήσουμε σήμερα την προετοιμασία της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Gazprom υπογράμμισαν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανή διακοπή των προμηθειών ανά πάσα στιγμή», τόνισε η κ. Σίμσον, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «καλά τώρα».

«Αναμένω ότι σήμερα θα έχουμε ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, διότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές συνθήκες, ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις. Περιμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι η βάση του μηνύματος της Επιτροπής ήταν η «ενότητα και η αλληλεγγύη».

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, η κ. Σίμσον χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις της στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα.

Αμφισβήτησε, μάλιστα, τη δήλωση της εταιρείας ότι περιέκοψε την παροχή επειδή χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο βήμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι'αυτό. Και ακριβώς γι'αυτόν τον λόγο η προληπτική μείωση της ζήτησής μας για φυσικό αέριο είναι μια σοφή στρατηγική» είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Νέα πρόταση, που κινείται στην κατεύθυνση κοινής ευρωπαϊκής λύσης στην ενεργειακή κρίση, και έγκειται στη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης, αναμένεται να καταθέσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πράσινο φως» των κρατών - μελών

Νωρίτερα σήμερα, το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa) μετέδωσε ότι σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των «27» από τη Ρωσία, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την κατανάλωση φυσικού αερίου, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο (dpa).

Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa νωρίς σήμερα το πρωί.
Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε.
Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών - μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

Χθες, Δευτέρα, ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του.

Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία, μια από τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, υποστηρίζει σθεναρά το σχέδιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να είναι παρών στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αργότερα σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ