ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Βερναρδάκης: Δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών

Χρ. Βερναρδάκης: Δεν πρόκειται να γίνουν μειώσεις μισθών
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

“Όσο θα είναι η κυβέρνηση αυτή, και όσο θα είμαι εγώ, στο μέτρο της αρμοδιότητας μου, μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν”, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

“Δεν μπορεί οι μισθοί να πάνε παρακάτω. Οι μισθοί πρέπει να πάνε παραπάνω”, τόνισε ο κ. Βερναρδάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αθηναϊκό-μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι κάθε ευρώ που χάνεται από το μισθό δημοσίων υπαλλήλων στερείται από την οικονομία από την κατανάλωση.

Επιπλέον, εξήγησε ότι και αν ακόμη χρειαστεί ενεργοποίηση στο μέλλον του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, τότε θα υπάρξουν εξοικονομήσεις από άλλους πόρους.

“Δεν έχει τεθεί ποτέ επισήμως, και έχουμε ανταλλάξει εκατοντάδες email και εκδοχές των κειμένων συμφωνίας κ.λπ., που να αναφέρονται προσλήψεις ή μειώσεις μισθών στο Δημόσιο” ξεκαθάρισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

“Αυτό που περιγράφει η συμφωνία και το οποίο έχει υπάρξει ως προς τη δημόσια διοίκηση -πολύ καιρό τώρα, γιατί δεν ήταν αυτό ένα από τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης- ήταν ότι πρώτον θα έχουμε προσλήψεις στο Δημόσιο, ακολουθώντας έναν κανόνα αποχωρήσεων προς προσλήψεις, και φέτος θα είχαμε το ένα προς πέντε, όπως όριζε η παλιά συμφωνία, αλλά από του χρόνου, από το 2017, έχουμε ένα προς τέσσερα, την επόμενη χρονιά ένα προς τρία, ένα προς δυο, και ούτω καθεξής”, σημείωσε και πρόσθεσε πως από το ποσοστό των προσλήψεων θα εξαιρεθούν μια σειρά από δυνατότητες, όπως είναι π.χ. οι γιατροί, λόγω της έκτακτης κατάστασης που υπάρχει στην υγεία.

“Μειώσεις μισθών δεν υπάρχουν, ήδη το μισθολόγιο που ψηφίσαμε τον Δεκέμβριο προέβλεπε ότι το μισθολογικό κόστος θα είναι ουδέτερο, δηλαδή δεν θα υπάρχουν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις. Προέκυψαν όμως αυξήσεις από τι; Από την αποκατάσταση της εξέλιξης των μισθολογικών κλιμακίων που είχαν παγώσει για πέντε χρόνια. Αυτό έκανε το μισθολόγιο και αυτές τις εξοικονομήσεις σταδιακά τις επαναποδίδει στον μισθό των δημοσίων υπαλλήλων”, επεσήμανε ακόμα.

Ο κ. Βερναρδάκης κατηγορεί ένα τμήμα του ΣΕΒ -το πιο σκληρό, το πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- ότι σε ρόλο «Δούρειου Ίππου» του ΔΝΤ, παραμονές ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και ενώ είχε μπει στο τραπέζι με τους εταίρους ο περίφημος «κόφτης», προχώρησε σε μια πρωτοφανή αλλοίωση του ελληνικού μισθολογικού κόστους, εμφανίζοντάς το μεγαλύτερο κατά 5,2 δισ. ευρώ από όσο πραγματικά είναι.

"Ενώ τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί, υπάρχει μια φημολογία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν το τέλος της διαπραγμάτευσης, έτσι όπως το είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ότι θα έχουμε 30.000 απολύσεις στο Δημόσιο και οριζόντιες περικοπές μισθών. Υπήρχε η απορία από πού προέρχεται αυτή η πολιτική τη στιγμή που κανένας από τους θεσμούς δεν έβαζε τέτοιο ζήτημα", σημείωσε ο κ. Βερναρδάκης και πρόσθεσε:

"Βγαίνει στις 5 Μαΐου, είναι αυτό εδώ το εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία το οποίο, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρουσιάζει αυξημένο κατά 5 δισ. περίπου το μισθολογικό κόστος στον δημόσιο τομέα, κάνοντας πρωτοφανείς αλχημείες, και 3,2% περίπου του ΑΕΠ ως ποσοστό του ΑΕΠ. Παρεμπιπτόντως, ήτανε αυτό το ποσοστό το οποίο ήθελε να μπει κάποια μερίδα των δανειστών στον κόφτη".

“Δεν είναι τυχαίο αυτό, και όσοι έχουμε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις γνωρίζουμε ότι, ως εκ θαύματος, ζητήματα τα οποία πολλές φορές έθεταν οι θεσμοί, ξαφνικά τα βλέπαμε ως ανακοινώσεις, την επόμενη μέρα, του ΣΕΒ”, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι με «πρωτοφανή επιπολαιότητα”, υιοθέτησε τα στοιχεία αυτά για να σημειώσει ότι “υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ ακραίων κύκλων του ΣΕΒ, ακραίων κύκλων των δανειστών και της ΝΔ”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ