ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ

Αντιπαράθεση για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε στη Βουλή η απόρριψη εκ μέρους της πλειοψηφίας της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης ΙΝΤΙΜΕ

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε στη Βουλή η απόρριψη εκ μέρους της πλειοψηφίας της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση ειδικής επιτροπής για τον έλεγχο της διαχείρισης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βασικό επιχείρημα της πλειοψηφίας είναι πως η Βουλή διαθέτει όλα τα ελεγκτικά εργαλεία, τις αρμόδιες επιτροπές και τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να ενημερώνεται από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα ζητήματα.

Σύμφωνα με βουλευτές της ΝΔ έχει νομοθετηθεί η ενεργοποίηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον προληπτικό έλεγχο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα επιχειρήματα της πλειοψηφίας, τα οποία καταγράφηκαν και στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής χθες, προκάλεσαν την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος με ανάρτηση του απέδωσε στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης.

«Στις 15/3 πρότεινα σύσταση Επιτροπής Ελέγχου της κατανομής των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. 4 μήνες μετά την απέρριψαν και τυπικά. Είναι πολλά τα λεφτά για να μας δίνουν και λογαριασμό… Να γιατί ο ΠΘ δεν κάνει πρόωρες εκλογές παρότι ξέρει ότι την άνοιξη κινδυνεύει με συντριβή», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τον ενημέρωσε πως τον προσεχή Οκτώβριο θα ξεκινήσουν οι περιοδικές ενημερώσεις των μελών όλων των επιτροπών της Βουλής (Οικονομικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Κοινωνικών Υποθέσεων, Εμπορίου κ.α.) από τους αρμόδιους υπουργούς για όλα τα προγράμματα χρηματοδότησης.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα δημιουργίας μιας υβριδικού τύπου παραεπιτροπής που θα λειτουργεί ως οιονεί εξεταστική επιτροπή.

Στον αντίποδα, ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η πλειοψηφία επιχειρεί να απορρίψει ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με διαδικαστικά επιχειρήματα. «Το ζήτημα της λογοδοσίας είναι μείζον σε όλη την Ε.Ε. Γιατί σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια φτιάχνουν αντίστοιχες επιτροπές;» διερωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση έχει αλλεργία στην διαφάνεια και στην λογοδοσία», ισχυρίστηκε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Υπερ της σύστασης επιτροπής ελέγχου τοποθετήθηκε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και σημείωσε ότι αποτελεί πρόταση του δικού της κόμματος που υιοθετήθηκε στην συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση απορρίφθηκε για από το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25, για διαφορετικούς ωστόσο, λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ