ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Κατρούγκαλος: Το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν ακούστηκε

Γ. Κατρούγκαλος: Το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα δεν ακούστηκε
EUROKINISSI

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις έδωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδεχόμενος παράλληλα ότι αυτή είναι απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επιπλέον, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μειώσεις μισθών.

Το ΔΝΤ ζητάει ομαδικές απολύσεις” σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι “είναι προφανώς κάτι το οποίο εμείς ποτέ δεν πρόκειται να δεχθούμε”. “Δείξαμε ότι σεβόμαστε τις κόκκινες γραμμές μας” τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Όσον αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι έχει κοινωνικό πρόσημο, υπογραμμίζοντας ότι ο “εχθρός της κυβέρνησης είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα”.

Αναφερόμενος στους αγρότες, ο υπουργός είπε ότι διαψεύδεται από το νόμο ένας μεγάλος μύθος, ότι αυτοί επιβαρύνονται δυσανάλογα. “Έχουμε πολύ σημαντική βελτίωση του τελικού νομοσχεδίου σε σχέση με το αρχικό. Στο αρχικό νομοσχέδιο προβλέπαμε ότι η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση για τους αγρότες θα ήταν στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, τώρα είναι στο 70%. Αυτό είναι πάγια ρύθμιση” ανέφερε.

Για τον αυτόματο ρυθμιστή, επεσήμανε ότι αυτός θα διαρκέσει μέχρι το 2018 και τόνισε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί μελλοντικά γιατί δεν έχει μέτρο αναφοράς.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη πρέπει να μοιράζεται σε όλους, ενώ χαρακτήρισε τον εαυτό του «στρατιώτη» σε αυτό που θεωρεί ότι έχει ανάγκη ο τόπος.

Κληθείς να σχολιάσει το «όχι» των Ελλήνων στο δημοψήφισμα τον περασμένο Ιούλιο, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το «όχι» του ελληνικού λαού δεν ακούστηκε. “Πιστεύαμε ότι ο ελληνικός λαός, λέγοντας «όχι» στο δημοψήφισμα, θα ακουγόταν δυνατά. Δεν ακούστηκε”, δήλωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο, όπως ανέφερε, “αρχίζουν να αλλάζουν σταθερά οι μακροπρόθεσμοι πολιτικοί συσχετισμοί. Αρχίζουν να μιλάνε χώρες υπέρ μας σε όργανα τηςΕυρωπαϊκής Ένωσης”.

Ερωτηθείς για τον τρόπο αντιμετώπισης της ανασφάλιστης εργασίας, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι έχει προβλεφθεί σε ένα άρθρο αντικειμενικός τρόπος προσδιορισμού εισφορών.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών, επισημαίνοντας ότι δεν έχει περάσει χρόνος από τότε που ψηφίσαμε και τόνισε πως ο κόσμος κατανοεί ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που δεν δημιούργησε, αλλά την κληρονόμησε “και την αντιμετωπίζει με τους όρους και την ιδεολογία της αριστεράς”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ