ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 9 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Στις 9 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο το πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν»
Tο τέταρτο και νεότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, «Αμπντουλχαμίτ Χαν» Serkan Avci/Anadolu Agency via Getty Images

Το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» βγάζει στη θάλασσα η Τουρκία και συγκεκριμένα στις 9 Αυγούστου.  

Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης.

«Θα στείλουμε αυτό το πλοίο στην πρώτη του αποστολή από τη Μερσίνη στις 9 Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ντονμέζ.

Tο «Αμπντουλχαμίτ Χαν» είναι το τέταρτο και νεότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι ο Ντονμέζ είχε αναφέρει παλαιότερα ότι το γεωτρύπανο θα έβγαινε στην Ανατολική Μεσόγειο το πρώτο 15ημερο του Αυγούστου, λέγοντας πως σκέφτονταν εναλλακτικά 5-6 σημεία αποστολής, με μεγαλύτερη πιθανότητα τη Μεσόγειο.

Αλλά και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες, από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει τις εργασίες του τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως οι «πόροι των υδρογονανθράκων δεν είναι παιχνίδι των Ελλήνων».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος έδωσε έμφαση και στην ισχύ του τουρκικού στόλου, αλλά και στην αποκαλούμενη από τους Τούρκους «Γαλάζια Πατρίδα», υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία είναι μία από τις 10 χώρες που κατασκεύασαν το δικό τους πολεμικό πλοίο.

«Τα μη επανδρωμένα υποβρύχιά μας θα ενισχύσουν την κυριαρχία μας στη γαλάζια πατρίδα, θα αλλάξουν τις ισορροπίες στις θάλασσες και θα διαταράξουν τα παιχνίδια», είχε δηλώσει ο Οκτάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ