ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται την Παρασκευή η Αναλένα Μπέρμποκ

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται την Παρασκευή η Αναλένα Μπέρμποκ
Η Αναλένα Μπέρμποκ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη AP Photo/Andreea Alexandru

Την Αναλένα Μπέρμποκ υποδέχεται την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης της επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στην Ελλάδα κατόπιν της ανάληψης των καθηκόντων της -και με επόμενο σταθμό την Τουρκία, όπου και θα μεταφέρει προς την κυβέρνηση Ερντογάν ηχηρό μήνυμα για την αποκλιμάκωση των κινήσεων και της ρητορικής έντασης έναντι της Αθήνας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντάται με τον πρωθυπουργό στις 10.30· θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν συνάντηση της Αναλένα Μπέρμποκ με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα διευρυμένες συνομιλίες. Στις 12.45 οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Η τουρκική προκλητικότητα και ο αναθεωρητισμός της κυβέρνησης Ερντογάν θα τεθούν επί τάπητος κατά της επαφές της Αναλένα Μπέρμποκ, μαζί με το όλο το φάσμα των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Ως προς την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, η Αναλένα Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, εν όψει των επισκέψεών της διαδοχικά σε Αθήνα και Άγκυρα, έχει υπογραμμίσει πως «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης» -και αυτό είναι και το μήνυμα που θα κομίσει στην Τουρκία.

«Στην Τουρκία η Μπέρμποκ θέλει να πει τα πράγματα με τ' όνομά τους» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung για το συνολικό φάσμα των ζητημάτων που θα αγγίξει η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Από την ανάγκη ενότητας μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ, τη στιγμή ακριβώς που η Ρωσία επιχειρεί να διχάσει τη Συμμαχία, και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο και όχι κλιμάκωση και εντάσεις, έως τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε σήμερα μέσα από τη συχνότητα του CNNi νέο, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία για τις διαρκείς προκλήσεις, διαμηνύοντας πως «καλύτερα ο κ. Ερντογάν να προσπαθήσει να αναβιώσει την τουρκική οικονομία παρά την Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο του CNNi Τζούλια Τσάτερλι, ο πρωθυπουργός επισήμανε για τις τουρκικές προκλήσεις ότι εν μέσω της γεωπολιτικής κρίσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι νέα αστάθεια και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της Άγκυρας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

«Έχουμε δει προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά πιστεύω ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα τα καταφέρει καλύτερα αν αναβιώσει την τουρκική οικονομία αντί την Οθωμανική αυτοκρατορία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός βρέθηκε στο επίκεντρο και των επαφών που είχε σήμερα, Πέμπτη, στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε από τη Λευκωσία την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που βασίζεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αποκλιμάκωση ζητά από την Τουρκία η Μπέρμποκ

Στην ανακοίνωση προ της επίσκεψής της η Αναλένα Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της Ελλάδας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη».

«Η συνοχή των συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική από ό,τι αυτή την περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία δεν σχεδιάζει μόνο την υποταγή της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας, αλλά προσπαθεί επίσης με κάθε μέσο να διχάσει τη Συμμαχία μας», αναφέρει η Μπέρμποκ και υπογραμμίζει ότι για την ίδια είναι σημαντικό να πραγματοποιήσει «ειδικά τώρα τελικά» το πρώτο της ταξίδι στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

«Στην Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους πιο στενούς μας εταίρους στην Ευρώπη - στην στήριξη της Ουκρανίας, στην ευρωπαϊκή μας αντίσταση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης και στην αποφασιστική προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», επισημαίνει, ενώ αναφέρεται και στις θηριωδίες των Ναζί εναντίον των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου:

«Σε πολλούς Γερμανούς η Ελλάδα είναι πολύ οικεία ως προορισμός διακοπών, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν το μέγεθος της ευθύνης που βαρύνει τη Γερμανία εξαιτίας των αποτρόπαιων πράξεων που διέπραξε εκεί η ναζιστική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σημειώνει και τονίζει: «Για μένα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τη μνήμη ζωντανή - γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών εξηγεί ότι θέλει να ακούσει επιτόπου τι πρέπει να κάνουμε ως ΕΕ ώστε να είναι ασφαλή τα κοινά μας εξωτερικά σύνορα -και επίσης για τους ανθρώπους που αναζητούν σε εμάς καταφύγιο με κίνδυνο της ζωής τους.

«Το έργο που φέρει εις πέρας η Ελλάδα για όλους εμάς είναι τεράστιο και αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη», επισημαίνει.

Αναφερόμενη στην ασφάλεια στη Μεσόγειο, η Αναλένα Μπέρμποκ υπογραμμίζει ότι θα αποτελέσει σημαντικό θέμα στις συνομιλίες που θα έχει στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

«Το μήνυμά μας επίσης εκεί θα είναι: Τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης», τονίζει στη δήλωσή της.

«Η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος και συνδέεται με τη χώρα μας όσο καμία άλλη χώρα. Η καρδιά εκατομμυρίων ανθρώπων χτυπά και για τις δύο χώρες. Για αυτό είναι για εμένα σημαντικό να μην απομακρυνθούμε πολιτικά περισσότερο. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα συνομιλήσουμε ανοιχτά: Για τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία φέρνει μια αχτίδα ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ακόμη χειρότερη κρίση πείνας, για τον κοινό σχεδιασμό στο ΝΑΤΟ», συνεχίζει η κυρία Μπέρμποκ.

Παράλληλα τονίζει ότι στην Τουρκία θα θίξει και τα ζητήματα στα οποία υπάρχουν «εν μέρει θεμελιώδεις διαφορές»: Τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Και εδώ θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι δρόμοι μας να συγκλίνουν και πάλι», καταλήγει η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, η οποία επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία στις αρχές Ιουνίου, αλλά ακύρωσε το ταξίδι της καθώς προσεβλήθη από κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ