ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Να περιοριστεί η σπατάλη αναφορικά με τη διαχείριση της ενέργειας

Σκρέκας: Να περιοριστεί η σπατάλη αναφορικά με τη διαχείριση της ενέργειας
Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης ενέργειας κατά 15%, λέγοντας πως «δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται, αλλά λέμε να περιοριστεί η σπατάλη». Intime

Τους τρόπους αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε περίπτωση που η Ρωσία θελήσει να «στραγγαλίσει» την Ευρώπη διακόπτοντας την παροχή φυσικού αερίου, παρουσίασε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας και εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΕ.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης ενέργειας κατά 15%, λέγοντας πως «δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται, αλλά λέμε να περιοριστεί η σπατάλη».

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%.

Εκ μέρους του ΔΕΣΦΑ ο Νίκος Κατσής υποστήριξε ότι εάν υπάρξει διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, το συνολικό ενεργειακό έλλειμμα για την Ελλάδα υπολογίζεται σε 50 τεραβατώρες.

Σημείωσε ωστόσο, ότι το καθαρό εθνικό έλλειμμα περιορίζεται σε 26 τεραβατώρες, καθώς οι υπόλοιπες 24 αφορούν την Βουλγαρία η οποία προμηθεύεται φυσικό αέριο από την χώρα μας.

Ο κ. Κατσής αναφέρθηκε στο πλάνο προμηθειών φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ για το επόμενο διάστημα, λέγοντας πως στο Σιδηρόκαστρο θα υπάρξει ολική διακοπή φυσικού αερίου από Ρωσία, στους Κήπους πως το 1 εκατ κυβικά φυσικού αερίου από το τουρκικό δίκτυο θα μειωθούν σε 6 χιλ μεγαβατώρες από τον Ιανουάριο 2023. Αναφορικά με τον TAP, θα υπάρξουν 3 εκατ. κυβικά φυσικού αερίου ή 30 χιλ μεγαβατώρες και τη Ρεβυθούσα, 19,5 κυβικά την ημέρα ή 220 χιλ μεγαβατώρες.

Ειδικά για την Ρεβυθούσα, ο κ. Κατσής ανέφερε πως έχει γίνει βασικός ενεργειακός κόμβος της χώρας καθώς πλέον αποθηκεύεται το 54% του φυσικού αερίου έναντι του 34% το 2021.

«Αν γίνουν οι παραδοχές σας ανέφερα, δηλαδή αποκοπή φυσικοπύ αερίου από Ρωσία λειτουργία λιγνιτικών μονάδων κλπ θα έχουμε συνολικό έλλειμμα 50 τεραβατωρών. Πολύ μεγάλο νούμερο» ανέφερε ο κ. Κατσής διευκρινίζοντας ωστόσο πως «Αν μπορούσαμε να το σπάσουμε σε έλλειμμα Ελλάδας και Βουλγαρίας θα λέγαμε ότι έχουμε 26 τερα έλλειμμα προς Ελλάδα και 24 προς Βουλγαρία».


Αναφορικά με το σχέδιο αντιμετώπισης ανέφερε:


Ρεβυθούσα: Πύκνωση φορτίων LNG. Ιδανικά πετυχαίνουμε 38 τεραβατώρες φέρνοντας ένα καράβι ανα 3 ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση το έλλειμμα από 50 τεραβατώρες θα έπεφτε σε 12. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι στο κακό σενάριο όλοι θα ζητούν υγροποιημένο αέριο και δεν θα είναι εύκολο να προμηθευτούμε όλες τις ποσότητες. Αν πετύχουμε το 75% των ποσοτήτων το έλλειμμα θα μειωθεί σε 22 τεραβατώρες.

Ιταλία: αποθήκευση ποσοτήτων σε Ιταλία και περαιτέρω μείωση ελλείμματος σε 15 τερατώερες.

Λειτουργία μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας με ντίζελ αντί φυσικού αερίου: Εχουμε 5 μονάδες που θα μπορούσαν να λειτουργούν 10 ημέρες με ντίζελ και 20 ημέρες με αέριο για περαιτέρω μείωση του ελλείμματος σε 12,4 τεραβατώρες

Μείωση προμηθειών προς Βουλγαρία: Δεν είναι τόσο εύκολο. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνο τις ημέρες που έχουμε πρόβλημα και να περιορίσουμε το έλλειμμα σε 6 τεραβατώρες (1,2 τερ. Για Ελλάδα και 4,8 για Βουλγαρία)

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, ενώ -όπως είπε- εμφανίζεται χαμηλά στην λίστα χωρών που θα κλυδωνιστούν αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Έχουμε 16 σενάρια επικινδυνότητας. Τα πλέον κρίσιμα είναι αυτά που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν τη διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία και τα σενάρια κυβερνοεπιθέσεων» είπε σε άλλο σημείο», είπε και πρόσθεσε ότι σχεδιάζεται ειδικό προϊόν για εθελοντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία καθώς εισάγονται περαιτέρω προβλέψεις για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ώστε να ελαφρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ