ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και η ρητή δέσμευση Μητσοτάκη

Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης και η ρητή δέσμευση Μητσοτάκη
Μπορεί η συζήτηση για εκλογές αλλά και για ανασχηματισμό να έχει κλείσει με εμφατικό τρόπο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. INTIME NEWS / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Το πρωθυπουργικό λάκτισμα στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για την θερινή ανάπαυλα δίνει στα μέλη της κυβέρνησης την ευκαιρία για ολιγοήμερες ανάσες. 

Μπορεί η συζήτηση για εκλογές αλλά και για ανασχηματισμό να έχει κλείσει με εμφατικό τρόπο από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ωστόσο τα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση δεν επιτρέπουν εφησυχασμό.

Από την 8η Ιουλίου άλλωστε, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον τελευταίο χρόνο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, η χώρα έχει εισέλθει άτυπα στην προεκλογική περίοδο, ο μακρύς χαρακτήρας της οποίας δεν επιτρέπει λανθασμένες κινήσεις.

Παράλληλα, όμως, έχουν ξεκινήσει ήδη οι συσκέψεις τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε κομματικό επίπεδο προκειμένου να προετοιμαστεί η επίσκεψη αλλά και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ.

Είναι ξεκάθαρο, όμως, ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός τελεί υπό την αίρεση της πορείας που θα διαγράψουν οι εξωγενείς κρίσεις, εξαιτίας των οποίων τα νερά που υπάρχουν στον ορίζοντα είναι αχαρτογράφητα.

Ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή του πρωθυπουργού, ο οποίος κατά την σύσκεψη της Τρίτης στην έδρα της αντιπεριφέρειας στην Κεφαλονιά, επισήμανε:

«Μην έχουμε αμφιβολία ότι βρισκομαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργουν μεγαλο βαθμό αβεβαιότητας στην παγκόσμια οικονομία»

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις στην ενεργειακή κρίση, η πορεία της πανδημίας το φθινόπωρο και η τουρκική προκλητικότητα, είναι τρεις βασικοί παράγοντες οι οποίοι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν.

Η ΕΕ αρνείται να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκειμένου να πάρει μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς κυρίως τους Ευρωπαϊκού Νότου.

Ωστόσο, στο Μαξίμου κινούνται με βάση την ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου για το οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να είμαστε εστιασμένοι στην εφαρμογή των κυβερνητικών δεσμεύσεων και του κυβερνητικού έργου, έτσι όπως θα ξεδιπλωθεί και αυτό τον τελευταίο χρόνο της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας. Ο πρωθυπουργός εκεί είναι εστιασμένος. Έτσι μετράμε τον πολιτικό χρόνο και με αυτό τον τρόπο προχωράμε», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Χαμηλοί τόνοι και ψυχραιμία κόντρα στην τουρκική προκλητικότητα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνAP Photo / Vahid Salemi

Την ίδια στιγμή, η σταδιακή κλιμάκωση της προκλητικότητας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρατούν σε εγρήγορση την ελληνική πλευρά, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τα «ήρεμα νερά», πάνω στα οποία κύλησαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πέρσι το καλοκαίρι, δεν ισχύουν πλέον με την Άγκυρα να απειλεί διαρκώς και την Αθήνα να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, να συνιστούν προς όλες τις πλευρές ψυχραιμία, ενώ παράλληλα σε κάθε ευκαιρία διεθνοποιούν την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Ωστόσο, εκτιμούν πως ο Ταγίπ Ερντογάν θα αποφύγει να δημιουργήσει κάποιο «θερμό» επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο καθώς θα τον έφερνε σε δεινή θέση.

«Ψηλά» στην ατζέντα ακρίβεια, κλιματική κρίση και αλλαγές στη τριτοβάθμια εκπαίδευση

Εκτός όμως από τα ελληνοτουρκικά, σε συναγερμό βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός λόγω την κλιματικής κρίσης και των δεκάδων πύρινων μετώπων τα οποία ενισχύουν οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι. Παράλληλα οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν παραδώσει τα πεπραγμένα των χαρτοφυλακίων που έχουν αναλάβει αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει για το επόμενο διάστημα προκειμένου να συμπεριληφθούν στην ομιλία του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη.

Σαφώς το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την κυβέρνηση είναι το ζήτημα της ακρίβειας που πλήττει την κοινωνία αλλά μέχρι στιγμής δεν επηρεάζει την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 8,5 έως 9,5 μονάδες. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο αναζητεί πόρους για την παράταση αλλά και την ενίσχυση των μέτρων στήριξης στην οποία θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ η οποία θα διεξαχθεί σε προεκλογικό φόντο καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί και στους στόχους της επόμενης τετραετίας.

Κατά την περιοδεία του στην Κεφαλονιά όμως επανέλαβε την δέσμευση να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών: Η κυβέρνηση θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια προκειμενου να μπορέσει να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτή την εισβολή του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί σήμερα αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας».

Το ίδιο διάστημα, όμως, θα ξεκινάει και το ακαδημαϊκό έτος με την πανεπιστημιακή αστυνομία να παίρνει για πρώτη φορά θέση έξω από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, παράλληλα όμως θα μπουν σε εφαρμογή και οι αλλαγές της Νίκης Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να επαναφέρει στον χώρο των πανεπιστημίων την γνώση και την ελεύθερη έκφραση, υποστηρίζει πως στο ζήτημα της φύλαξης των πανεπιστημίων έχει την κοινωνία με το μέρος της.

Πρόκειται για ένα σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση καθώς θα αναδείξει τις σημαντικές ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, γι' αυτό τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς να στηρίξουν τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ