ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις από την Άγκυρα μετά τη ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις Μουφτείες

Αντιδράσεις από την Άγκυρα μετά τη ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις Μουφτείες
Tο τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί την Ελλάδα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης» AP Photo/Lefteris Pitarakis

Με διακομματική συναίνεση ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, την προηγούμενη Πέμπτη, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία, σε μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε την Ελλάδα «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης».

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ επικρίνει την Αθήνα ισχυριζόμενο ότι «αγνοεί το δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας βάσει της συνθήκης να εκλέγει τους δικούς της μουφτήδες».

Το νέο καθεστώς υλοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έχοντας λάβει υπ'όψιν τις συνταγματικές επιταγές, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ρητά η τριπλή ιδιότητα του μουφτή στη χώρα μας ως θρησκευτικού λειτουργού, επικεφαλής δημόσιας υπηρεσίας και λειτουργού με δικαιοδοτικές αρμοδιότητες.

Επίσης προβλέπεται η προστασία και σε ατομικό επίπεδο του κύρους των μουφτήδων και εμπεριέχονται και σημαντικές καινοτομίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής των μουφτήδων υπέρ της ευρύτερης δυνατής αποδοχής τους ως προσώπων αυξημένου κύρους με ιδιαίτερους δεσμούς με τους πολίτες που καλούνται να υπηρετούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ