ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ζεσταίνει» η Τουρκία τις μηχανές του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» για έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο

«Ζεσταίνει» η Τουρκία τις μηχανές του «Αμπντουλχαμίτ Χαν» για έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο
To «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στο λιμάνι της Μερσίνας, 2 Αυγούστου 2022 Photo by Serkan Avci/Anadolu Agency via Getty Images

«Ζεσταίνει» η Τουρκία τις μηχανές του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» για την προαναγγελθείσα «έξοδό» του στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναμένεται εντός των επόμενων 24ώρων, με πιθανότερη ημερομηνία την 9η Αυγούστου.

Ειδική τελετή, στην οποία θα μιλήσει ο Ερντογάν, διοργανώνεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας για την αναχώρηση του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν»

Την ανακοίνωση για το σημείο όπου θα κάνει γεωτρήσεις το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εκτιμάται ότι θα κάνει την ημέρα εκείνη ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ειδική τελετή στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας.

«Το 'Αμπντουλχαμίτ Χαν' μετράει τις μέρες για να συναντήσει τα βαθιά νερά της Μεσογείου», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, συνοδεία βίντεο υπό μορφή «teaser trailer» της αναχώρησης του γεωτρύπανου.

Ο ίδιος έγραψε επίσης πως έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές διάτρησης, συστήματος και εξοπλισμού στο γεωτρύπανο, το οποίο έχει μήκος 238 μέτρα και πλάτος 42 μέτρα, είναι 7ης γενιάς και θεωρείται το ισχυρότερο στον στόλο των γεωτρύπανων που διαθέτει η Τουρκία.

Ο Φατίχ Ντονμέζ είχε επιθεωρήσει στις αρχές του μήνα το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στο λιμάνι Τάσουτζου, λέγοντας: «Συνεχίζουμε αδιάκοπα τις δραστηριότητές μας με γεωτρήσεις στη 'Γαλάζια Πατρίδα', στη δική μας περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι τα πλοία γεώτρησης βαθέων υδάτων του στόλου μας. Πρώτα το 'Φατίχ', μετά το 'Γιαβούζ' και τέλος το 'Κανουνί' εντάχθηκαν στον στόλο μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είμαστε στο τέλος των προετοιμασιών για να αναλάβει καθήκοντα και το τελευταίο μας πλοίο».

Το πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί ανοιχτά της Κύπρου, συνοδεία πλοίων του τουρκικού ναυτικού. Στο «στόχαστρο» των Τούρκων εκτιμάται ότι είναι το βόρειο τμήμα του οικοπέδου 6 της κυπριακής ΑΟΖ, περιοχή η οποία έχει παραχωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση σε γαλλο-ιταλική κοινοπραξία.

Σε πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις στην Μεγαλόνησο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να είναι στόχος της Άγκυρας αυτό το καλοκαίρι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο.

Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.

Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, που δεν περνούν απαρατήρητες ούτε από τους ευρωπαίους συμμάχους, όπως αποδεικνύει η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Με έκδηλο εκνευρισμό για τις δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το Σάββατο στο «στόχαστρο» το Παρίσι και το Βερολίνο. Κάνοντας λόγο περί «στοχοποίησης» της Τουρκίας εκ μέρους τους, ο Ερντογάν έφθασε σε σημείο να υποστηρίξει ότι Γαλλία και Γερμανία γίνονται «όργανα της ελληνικής και ελληνοκυπριακής προπαγάνδας».

Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρώπης, και ιδίως της Γερμανίας και της Γαλλίας, έναντι της Άγκυρας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως αμφότερες οι χώρες «στοχοποιούν την Τουρκία υιοθετώντας και υπερασπιζόμενες τις άδικες διεκδικήσεις της Ελλάδας», ενώ εξαπέλυσε εκ νέου «πυρά» κατά της Αθήνας υποστηρίζοντας ότι «αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο».

Διαβάστε αναλυτικά

Ερντογάν βάλλει κατά Γαλλίας και Γερμανίας: «Γίνονται όργανα της ελληνικής προπαγάνδας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ