ΠΟΛΙΤΙΚΗ

θα κριθούμε από το εάν θα πετύχουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες λέει ο Χουλιαράκης

θα κριθούμε από το εάν θα πετύχουμε να αμβλύνουμε τις ανισότητες λέει ο Χουλιαράκης

Τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους περιέγραψε ως επιδίωξη της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας πριν λίγο στη Βουλής το πλαίσιο των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης.

Ο κ. Χουλιαράκης δεν θέλησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση , ωστόσο επέμεινε στο γεγονός πως η Κυβέρνηση της Αριστεράς θα επιτύχει να την ανατρέψει .

«Η χώρα απώλεσε το 25% του εισοδήματος και έχει 1,5 εκατομμύρια άνεργους εκ των οποίων πολλοί για πάνω από 2,5 χρόνια. Η Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις συνέπειες της κρίσης με ελάχιστους πόρους και σε ένα μη ευνοϊκό περιβάλλον», είπε.

Στη βάση αυτή υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα κριθεί από την ικανότητά της να τερματίσει την ύφεση, να επιστρέψει στις αγορές και να αμβλύνει τις ανισότητες. Ο ίδιος είπε πως η συμφωνία του Αυγούστου επέτυχε το στόχο της οικονομικής σταθερότητας και έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης και πως πλέον δεύτερος στόχος είναι η άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

«Ακόμα και η ήπια δημοσιονομική πολιτική παράγει υφεσιακά αποτελέσματα», είπε παραδεχόμενος πως το νέο πρόγραμμα θα προκαλέσει συρρίκνωση της οικονομίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε πως για την ανάταξη της οικονομίας θα αξιοποιηθούν α) τα κοινοτικά προγράμματα, υποστηρίζοντας μάλιστα πως πριν το τέλος του 2015 η ελληνική οικονομία θα στηριχθεί με 4,5 δισ. ευρώ, β) θα εξοφληθεί μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους 7 δισ. ευρώ, με τις καταβολές έως το τέλος του έτους να ανέρχονται σε 3,1 δισ. ευρώ και θα προχωρήσει η ελάφρυνση του χρέους.

«Θα μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους», είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας έτσι μια λύση για το χρέος όμοια με αυτή που απεργάζονται οι Γερμανοί και η οποία προβλέπει πως θα τεθεί οροφή στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 15% του ΑΕΠ.

Για τα δημοσιονομικά ο κ. Χουλιαράκης προανήγγειλε την άμεση ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, αλλά και τη λήψη φορολογικών μέτρων όπως ένας «προοδευτικότερος» Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αναδιανομή του κόστους υπέρ των ασθενέστερων και την εισαγωγή του περιουσιολογίου.