ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομπάζει η Τουρκία για το πλωτό γεωτρύπανο - Το βίντεο μέσα από το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Κομπάζει η Τουρκία για το πλωτό γεωτρύπανο - Το βίντεο μέσα από το Αμπντουλχαμίτ Χαν
Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική, τονίζει ο Ερντογάν Πηγή: Twitter @RTErdogan

Πανηγυρικά αφιερώματα στο νέο πλωτό γεωτρύπανο και τις τουρκικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου που θα έδιναν ελπίδα για «ανάσταση» της κατεστραμμένης τουρκικής οικονομίας προβάλλει ο Τύπος της γείτονος. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο μέσα από το Αμπντουλχαμίτ Χαν που δημοσιοποίησε το TRT.

Το βίντεο συνοδεύεται από προκλητικές αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα» και στους σχετικούς «μη νόμιμους ισχυρισμούς Ελλάδας και Κύπρου», αλλά το μεγαλύτερο μέρος του είναι αφιερωμένο στο πλωτό γεωτρύπανο καθαυτό και τον στόχο των ερευνών του.

Στο βίντεο δίνονται απαντήσεις στο ερώτημα γιατί το Αμπντουλχαμίτ Χαν εστάλη στο συγκεκριμένο σημείο ερευνών, δηλαδή στο Yorukler-1 που βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, στα ανοιχτά της Αττάλειας, καθώς και στοιχεία για τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Επισημαίνεται, δε, ότι η Τουρκία προστατεύει τα χωρικά ύδατα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και σε διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο και για το λόγο αυτό η Ελλάδα παρακολουθεί το Αμπντουλχαμίτ Χαν.

Στο βίντεο υπογραμμίζεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο εστάλη στο Yorukler-1 επειδή το σημείο συγκαταλέγεται μεταξύ των περιοχών όπου -βάσει των διαθέσιμων δεδομένων- μπορεί να βρεθεί το περισσότερο φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και γιατί βρίσκεται κοντά στην Τουρκία και μπορεί να υποστηριχθεί καλύτερα σε ό,τι αφορά τα logistics.

Κατά τη διάρκεια παρουσίασης του εσωτερικού του πλοίου, αναφέρεται ότι «αποτελείται από συνολικά 9 ορόφους, είναι 7ης γενιάς. Το Αμπντουλχαμίτ Χαν, ένα από τα 5 κορυφαία πλοία στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις σε βάθος 12.200 μέτρων».

Το βίντεο καταλήγει ως εξής: «Η ανάγκη για ενέργεια αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Γαλάζια Πατρίδα θα μπορέσουν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη. Σήμερα, η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να βρει και να εξάγει το δικό της φυσικό αέριο. Το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα θα αντληθεί το επόμενο έτος. Τα βλέμματα είναι τώρα στραμμένα στο Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Ερντογάν: Περιμένουμε καλά νέα

Να ενισχύσει τη θέση του στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί μέσω των πανηγυρισμών για τις έρευνες του πλωτού γεωτρύπανου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε ακόμη μία αναφορά στο Αμπντουλχαμίτ Χαν σε ομιλία του, για να υποστηρίξει ότι θα εντοπιστούν τα κοιτάσματα και όταν το φυσικό αέριο εξαχθεί, τότε η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική και θα υπάρξει θετική επίπτωση στους πολίτες.

«Ενισχύσαμε τη θέση της Τουρκίας στη διπλωματία με τις σχέσεις που δημιουργήσαμε. Αντί να παρακολουθούμε τα γεγονότα από την κερκίδα, εμπλεκόμαστε στις κρίσεις και φέρνουμε κοντά τις αντιμαχόμενες πλευρές», σημείωσε ο Ερντογάν αναφερόμενος στο ρόλο που παίζει η Άγκυρα έναντι της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Μετατρέψαμε τη χώρα μας στη σημαντικότερη ενεργειακή γέφυρα με έργα αγωγών. Πραγματοποιούμε έρευνες και γεωτρήσεις με δικά μας πλοία. Από τη στιγμή που θα εξάγουμε φυσικό αέριο, αυτή η χώρα θα είναι εντελώς διαφορετική. [...] Διαφορετική θα είναι και η αντανάκλασή της στους ανθρώπους μας» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά το Αμπντουλχαμίτ Χαν, είπε: «Τώρα περιμένουμε καλά νέα από αυτό. Πιστεύω ότι θα έχουμε καλά νέα όπως κι η ανακάλυψή μας στη Μαύρη Θάλασσα».



ΔΗΜΟΦΙΛΗ