ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ: Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη, τα σενάρια και τα μέτρα που βρίσκονται στα «σκαριά»

Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας έτι περισσότερο ενώ προτεραιότητα έχει και η αύξηση του κατώτατου μισθού ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για τα επόμενα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις αρχές του Σεπτέμβρη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το «καλάθι» των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αναμένεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για χαμηλόμισθους και συνταξιούχους ενώ εξετάζονται και μέτρα για τα μεσαία εισοδήματα, που πλήττονται το τελευταίο διάστημα από το κύμα ακρίβειας.

Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, της θέρμανσης αλλά και οι ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχουν ανατρέψει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, δημιουργώντας «ασφυξία» σε πολλά νοικοκυριά.

Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο παρακολουθούν στενά τις δημοσιονομικές εξελίξεις, με στόχο να εξεταστούν τα περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας έτι περισσότερο ενώ προτεραιότητα έχει και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο, ο χρόνος αυτής της αύξησης -της τρίτης κατά σειρά- παραμένει ασαφής, καθώς πρόθεση είναι να φτάσει στους εργαζόμενους το συντομότερο δυνατόν.

Επί της ουσίας έχουν ήδη αποφασιστεί και προαναγγελθεί δύο βασικές εξαγγελίες, ωστόσο παραμένουν ασαφείς οι λεπτομέρειές τους.

Πρόκειται για την αύξηση των συντάξεων το 2023 για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους -μέτρο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ επίσης το 2023.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στο παρελθόν και στο ζήτημα της εξασφάλισης στέγης για νέους κατά τη διάρκεια ομιλίας του για το Δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Όπως είχε τονίσει τότε ο πρωθυπουργός, η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Το κόστος για την αγορά νέου σπιτιού, όπως και τα ενοίκια, έχουν ανέβει σημαντικά, κάτι που συχνά αποτρέπει τα νέα ζευγάρια από το να κατοικήσουν σε μεγαλύτερο σπίτι και να ξεκινήσουν δική τους οικογένεια» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη επεξεργάζεται, όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», σενάρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου, αφενός μέσω της χορήγησης κινήτρων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και αφετέρου από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΣΔΙΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης