ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Φουλ επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο

Κυβέρνηση: Φουλ επίθεση κατά ΣΥΡΙΖΑ για τον Έβρο
Αντιπολιτευτικό «ποντάρισμα» που είναι ζημιογόνο για τα εθνικά συμφέροντα βλέπει η κυβέρνηση AP Photo/Petros Giannakouris

Αντιπολιτευτικό «ποντάρισμα» που είναι ζημιογόνο για τα εθνικά συμφέροντα βλέπει η κυβέρνηση στην στρατηγική που επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνοριακή κρίση που επιχείρησε να προκαλέσει η Τουρκία στον Έβρο.

Αναπόδραστα το θέμα ετέθη και στις πρώτες συζητήσεις που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους συνεργάτες του, με τις οποίες άνοιξε ο κύκλος της επιστροφής στην κυβερνητική κανονικότητα αμέσως μετά την ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα.

Κατά πληροφορίες στην ιεράρχηση του πρωθυπουργού βρίσκεται υψηλότερα ο τρόπος που επιλέγει να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτήν την ευαίσθητη υπόθεση έναντι της τακτικής της Άγκυρας.

Δεν θεωρούνται τυχαίες οι συντονισμένες αναφορές που επακολούθησαν της σκληρής απάντησης που δόθηκε σε πρώτο χρόνο από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αλέξη Τσίπρα.

Την κλιμάκωση της κυβερνητικής αντίδρασης σηματοδότησε ο καθ’ ύλην αρμόδιος, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Θεοδωρικάκος καταλόγισε μικροκομματική τύφλωση στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας δηκτικά ότι υιοθετεί άκριτα κατηγορίες που δυσφημούν την Ελλάδα και τους Έλληνες αστυνομικούς:

«Μαθήματα ανθρωπισμού από τον τέως πρωθυπουργό, που διέσυρε την πατρίδα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη με την Μόρια και την Ειδομένη δεν δεχόμαστε», και χρησιμοποιώντας καυστικό ύφος πρόσθεσε:

«Αν ο κύριος Τσίπρας θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του ας το πει ευθέως. Τον παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού».

Μετά την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θεοδωρικάκος χρησιμοποίησε ακόμη σκληρότερη γλώσσα και δια των κύκλων του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, «ότι μετατρέπεται σε φερέφωνο των δουλεμπόρων και του καθεστώτος της γειτονικής χώρας».

Σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητη παρά το θεσμικό ύφος και η παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία οι επιτελείς της Βασιλίσσης Σοφίας υπογράμμιζαν:

«Απέναντι σε αυτήν τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, από μερίδα της αντιπολίτευσης».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άλλωστε υποστήριζαν, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., υιοθετεί επιζήμια στάση σε ένα εθνικό θέμα, προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Προς επιβεβαίωση αυτής της κατηγορίας σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, υπενθύμιζαν τις θέσεις που εξέφραζε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ελληνοτουρκική μεθόριο την οποία είχε δημιουργήσει η Άγκυρα τον Μάρτιο του 2020, όπως επίσης και την αρνητική τοποθέτηση του στο θέμα του φράχτη στον Έβρο.

Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, να χρησιμοποιήσει τον αντιπολιτευτικό αέρα από την υπόθεση του Έβρου, για να τονώσει την πόλωση στην οποία επενδύει με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν ότι η Κουμουνδούρου είναι εγκλωβισμένη σε αντιπολιτευτικές εμμονές προκειμένου να συντηρήσει το ενδιαφέρον γύρω από την υπόθεση.

Ως απόδειξη αυτής της κατηγορίας αναφέρουν την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αποδεχτεί την κυβερνητική πρόταση η διερεύνηση που θα γίνει από την Εξεταστική Επιτροπή να μην περιοριστεί στην περίοδο της γαλάζιας διακυβέρνησης αλλά να επεκταθεί σε βάθος χρόνου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ