ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Άμυνας για ισχυρισμούς Άγκυρας: Αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά μαχητικά στην Κάρπαθο

Υπουργείο Άμυνας για ισχυρισμούς Άγκυρας: Αναχαιτίστηκαν οπλισμένα τουρκικά μαχητικά στην Κάρπαθο
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. ανεγνώρισαν ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία αναχαίτισαν ξεκαθαρίζει το υπουργείο Άμυνας INTIME (Φωτογραφία αρχείου)

Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με την χθεσινή πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών και υπογραμμίζει πως η αναχαίτιση από ελληνικά μαχητικά, τουρκικών αεροσκαφών F-16  πάνω από την Κάρπαθο, έγινε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Σε ανακοίνωσή του την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας χαρακτηριζει ψευδή οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων και αποσαφηνίζει τα ακόλουθα:

- Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22ας Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

- Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ' αυτό δυτικά της Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

- Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου, παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

- 'Αμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

- Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

«Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής», καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας υποστηρίζουν πως ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν σκόπιμα μαχητικά της Άγκυρας που λάμβαναν μέρος σε αποστολή του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, κάνει λόγο για μαχητικά αεροσκάφη της Ελλάδας που κλείδωσαν σκόπιμα το ραντάρ για να εμποδίσουν την αποστολή των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών, τα οποία εκτελούν σημαντική αποστολή του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, η Άγκυρα υποστηρίζει πως το θέμα κοινοποιήθηκε στις Αρχές του ΝΑΤΟ από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας και ότι κλήθηκε ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος έτσι ώστε να δώσει εξηγήσεις.

«Τονίζοντας ότι τέτοιες παρενοχλήσεις είναι ασυμβίβαστες με τη συμμαχία, οι πηγές τόνισαν ότι η Ελλάδα επιδιώκει να αυξήσει τις εντάσεις», υποστηρίζουν οι Τούρκοι που αναφέρουν ότι ανέλαβαν διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Υπουργείο Εξωτερικών: Διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία για τις υπερπτήσεις

Νωρίτερα, η Αθήνα προχώρησε σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας για τις τουρκικές υπερπτήσεις, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Πάγια τακτική του υπουργείου Εξωτερικών είναι σε κάθε παρόμοια πρόκληση να απαντά με διπλωματικό τρόπο.

Σε διπλή πρόκληση προχώρησε η Τουρκία το πρωί της Τρίτης, καθώς δύο ζεύγη F-16 πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Η πρώτη υπερπτήση πραγματοποιήθηκε στις 10:57 με ένα ζεύγος τουρκικών F-16 να πετάνε σε ύψος 27.000 ποδών πάνω από τη νήσο Διβούνια. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη υπερπτήση από δύο τουρκικά F-16 να πετάνε αυτή τη φορά πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι σε υψόμετρο 27.000 ποδών.

Οι δυο νησίδες έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ