ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Financial Times: Οι παρακολουθήσεις πιέζουν τον πρωθυπουργό

Financial Times: Οι παρακολουθήσεις πιέζουν τον πρωθυπουργό
Στο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της σήμερα και η βρετανική οικονομική εφημερίδα Screen grab

Στο θέμα των παρακολουθήσεων αναφέρεται σε εκτενές άρθρο της η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, που κάνει λόγο για «οξύ πολιτικό πρόβλημα», παρουσιάζontaw ένα σύντομο χρονικό της υπόθεσης, ενώ παράλληλα αναδεικνύει το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παρακολουθήσεων.

Στο εν λόγω δημοσίευμα, η συντάκτρια του άρθρου Ελένη Βαρβιτσιώτη τονίζει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητά απαντήσεις.

«Από την παραδοχή της ΕΥΠ στις αρχές του μήνα ότι παρακολουθούσε το τηλέφωνό του, ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι ένας άνθρωπος – ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πρέπει να ξεκαθαρίσει το ρόλο του στην υπόθεση. “Ποιος και για ποιους λόγους ζήτησε την παρακολούθηση Έλληνα ευρωβουλευτή και τότε υποψηφίου για την προεδρία του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του ΠΑΣΟΚ, παραβιάζοντας νόμους και Σύνταγμα;” διερωτήθηκε σε συνέντευξή του ο Ανδρουλάκης. “Αν δεν είναι ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση πολιτική ευθύνη, ποιος ελέγχει τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας;”».

Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, το ζήτημα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη μετατρέπεται σε «οξύ πολιτικό πρόβλημα για τον Μητσοτάκη» και την κυβέρνησή του.

Μάλιστα, τονίζει ότι η αντιπολίτευση πιέζει για διαλεύκανση της υπόθεσης στη Βουλή -μια συζήτηση που θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα- ενώ παράλληλα ελπίζει πως θα πλήξει τη δημοφιλία του πρωθυπουργού.

«Μετά από την αντιμετώπιση σημαντικού αριθμού απαιτητικών κρίσεων –από το μεταναστευτικό και τον Covid, στις ελληνοτουρικές σχέσεις και την ενεργειακή κρίση – (σ.σ. ο Μητσοτάκης) βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο πολιτικής αποσταθεροποίησης» λέει στην εφημερίδα ο Γιώργος Παγουλάτος, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος για την Ευρωπαϊκή και Εξωτερική Πολιτική.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις αρχές του μήναενώ φιλοξενείται και δήλωση προσώπου κοντά στον πρωθυπουργό, που υποστήριξε πως υπάρχουν «σκοτεινές δυνάμεις» που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

«Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει απόπειρες αποσταθεροποίησης σειράς ευρωπαϊκών χωρών… άμεσα ή έμμεσα» ανέφερε το εν λόγω πρόσωπο.

Αναφερόμενη στην απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται την αγορά και χρήση του εν λόγω συστήματος.

Το άρθρο αναφέρεται και στην περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος επίσης έπεσε θύμα του λογισμικού Predator ενώ παράλληλα παρακολουθείτο και από την ΕΥΠ.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως το «σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», όπως το αποκαλεί, έχει φέρει στο προσκήνιο τη δράση της ΕΥΠ, την οποία έχει υπό τον έλεγχο του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για τον Παναγιώτη Κοντολέωντα, οι Financial Times αναφέρουν πως η επιλογή του πρωθυπουργού είχε προκαλέσει τότε έκπληξη, καθώς επρόκειτο για ένα άτομο που προερχόταν από ιδιωτική εταιρεία και δεν είχε εμπειρία σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

«Η τοποθέτησή του στην εν λόγω θέση εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, κατόπιν αλλαγών στα προσόντα που απαιτούνταν» τονίζει η εφημερίδα, που αναφέρεται επίσης τόσο στην παραίτηση του κ. Κοντολέοντος όσο και σε αυτή του Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Η υπηρεσία πληροφοριών αυξάνει σταδιακά τον αριθμό των νόμιμων αιτημάτων παρακολούθησης, που έφτασαν τις 15.000 πέρσι -αριθμός πάνω από 30% υψηλότερος από το 2018- σύμφωνα με στοιχεία της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα, το 2004, όταν η Ελλάδα φιλοξενούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και θεωρείτο ότι κινδύνευε από τρομοκρατική επίθεση, ο αριθμός των παρακολουθήσεων ήταν λιγότερες από 500» γράφει η εφημερίδα, που εξηγεί παράλληλα ότι το 2018 η κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των εισαγγελέων που απαιτούνται για να εγκρίνουν μια παρακολούθηση από δύο σε έναν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ