ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής AP Photo/J. Scott Applewhite

Το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ) υπογραμμίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στην οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ενωμένες με τους συμμάχους και τους εταίρους τους στη δέσμευσή για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση της συλλογικής μας εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και τη διατήρηση της πίεσης στο Κρεμλίνο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της».

«Πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, όπως και όλοι οι πόροι της, θα πρέπει να μοιράζονται δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τσαβούσογλου: Το σημείο όπου βρέθηκε αέριο δεν είναι στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Το σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο ανοικτά της Κύπρου, όπου η ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI-TOTAL εντόπισε κοίτασμα φυσικού αερίου δεν βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, είχε επισημάνει την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν τους επιτρέπουμε να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας σε κάθε περίπτωση. Οι εργασίες γεώτρησης και οι σεισμικές έρευνες συνεχίζονται εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η δίκαιη κατανομή των εσόδων. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες τόσο στον ΟΗΕ, όσο και στην ΕΕ για αυτό το θέμα. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου" (ΤΔΒΚ) επανέλαβε τις συστάσεις μας ξανά και ξανά. Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι, αντί να μοιράζονται δίκαια (τους πόρους), προσπαθούν να σφετεριστούν τα δικαιώματα της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας, στηριζόμενοι στην ΕΕ. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό» ανέφερε σε συνέντευξή του.

Οι εταιρείες ΕΝΙ και Total Energies ανακοίνωσαν τη Δευτέρα, «σημαντική ανακάλυψη» στο τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου. Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν αποθέματα φυσικού αερίου 70 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων στην περιοχή που συμπεριλαμβάνεται στην άδεια για γεωτρήσεις που έχουν λάβει οι δυο εταιρίες.

Το κοίτασμα ονομάσθηκε Κρόνος-1 και βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και σε βάθος 2.287 μέτρων.

Σημειώνεται ότι στο οικόπεδο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης εγείρει ανυπόστατες διεκδικήσεις η Τουρκία, ισχυριζόμενη ότι τμήμα του προς το Βορρά βρίσκεται εντός της δικής της ΑΟΖ. Τους τελευταίους μάλιστα μήνες πολιτικοί αναλυτές προέβλεπαν, ότι η Τουρκία θα έστελνε το πλωτό της γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στο οικόπεδο 6, κάτι που δεν έπραξε τελικά και το έστειλε για έρευνες 55 χιλιόμετρα ανοικτά των νότιων ακτών της.

300795670_458444012837234_7312346757590761927_n.jpg
Το τεμάχιο 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «πολιτική ψευδών» της Ελλάδας, την οποία -όπως είπε- πρέπει να εγκαταλείψει.

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο γεύμα στην Κωνσταντινούπολη. «Όσα συζητήθηκαν στο γεύμα είναι προφανή. Είπαμε να μην εμπλέκουμε τρίτες χώρες, οι διαπραγματεύσεις να είναι επικεντρωμένες στην εξεύρεση λύσης, ας είμαστε σε διάλογο. Πέρασε μια εβδομάδα και άρχισε η προπαγάνδα κατά της Τουρκίας».

Επανέλαβε επίσης τις τουρκικές κατηγορίες κατά της Ελλάδας περί παραβίασης των δικαιωμάτων των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών.

«Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει αυτές τις πολιτικές. Θα πρέπει να υπολογίσουν τι έχουν να κερδίσουν εάν συνεργαστούν και αντιθέτως τι θα χάσουν εάν δεν συνεργαστούν. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, είναι ανώφελο εμείς να υποχωρήσουμε» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ