ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία: Δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Προκλήσεων συνέχεια από την Τουρκία: Δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά
Επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων η Άγκυρα AP / Luca Bruno

Επιμένει στην πολιτική των προκλήσεων η Άγκυρα, με τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) να πραγματοποιούν σήμερα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ένα αεροσκάφος πέταξε πάνω από το νησί Λέβιθα, το οποίο έχει λιγοστούς κατοίκους, στα 19.000 πόδια στις 2:00πμ ενώ ένα δεύτερο UAV πραγματοποίησε πτήση πάνω από την Κανδελιούσσα στις 9:30πμ, στα 29.000 πόδια.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει σήμερα πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς έχουν σημειωθεί 4.734 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου –η χειρότερη χρονιά σε βάθος 14ετίας.

Δηλαδή, μόλις 77 λιγότερες από όσες είχαν καταγραφεί ολόκληρο το έτος 2019, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε καταγραφεί ρεκόρ παραβιάσεων (4.811) του εθνικού μας εναέριου χώρου.

Υπενθυμίζεται πως η Άγκυρα είχε χθες ανεβάσει για ακόμη μια φορά τους τόνους στα ελληνοτουρκικά, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ να προχωρά σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις «συμβουλεύοντας» την ελληνική κυβέρνηση να μη σπαταλά τα χρήματα του ελληνικού λαού σε όπλα και εξοπλισμό και... προτρέποντας την Ελλάδα να αποφύγει νέες περιπέτειες, «που θα οδηγήσουν σε απογοήτευση».

«Τα χρήματα του ελληνικού λαού σπαταλούνται σε όπλα και εξοπλισμό»

Στις δηλώσεις αυτές απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει μία σταθερή θέση: δεν παρασύρεται σε κλιμάκωση, δεν επιδιώκει ρητορική όξυνση, δεν πιστεύει σε αυτή την αντιμετώπιση των πραγμάτων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στο Ζάγκρεμπ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού 'Αμυνας.

«Η Ελλάδα έχει μια σαφή αντίληψη βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αξίες, στην ειρήνη και τη σταθερότητα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ