ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κοινωνικός χαιρετισμός» Δένδια-Τσαβούσογλου, αλλά και μήνυμα για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας

«Κοινωνικός χαιρετισμός» Δένδια-Τσαβούσογλου, αλλά και μήνυμα για τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας
Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του συνεδρίου «2022 Bled Strategic Forum» ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύντομο κοινωνικό χαιρετισμό είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομολογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο του συνεδρίου «2022 Bled Strategic Forum». Ωστόσο, στη διάρκεια της συζήτησης σε πάνελ με θέμα τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μην εφαρμόζει τις κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί εις βάρος της Ρωσίας. 

Στη διάρκεια της συζήτησης του πάνελ, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια υπαρξιακή πρόκληση για τον κόσμο και για τις αξίες μας, τότε η απάντηση πρέπει να είναι εξίσου σοβαρή, πρέπει να είναι μια πανευρωπαϊκή απάντηση».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιάρτο ότι θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες στην Τουρκία για τη βοήθεια στην πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, «αλλά υπάρχει ένα μεγάλο "αλλά"»:

«Η Τουρκία είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει ούτε μία από τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία. Η Ρωσία χρησιμοποιεί την τουρκική οικονομία ως διέξοδο από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το πρόβλημα είναι ότι αν επιτρέψεις διεξόδους στην πολιτική των κυρώσεων τότε αυτές δεν θα λειτουργήσουν ή θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λειτουργήσουν».

Νωρίτερα, στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της γειτονιάς μας να επικυρώσουν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, με αφορμή την διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς το 2024.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ