ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Σε εννέα μήνες οι εκλογές» - Τι συζητήθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο

Μητσοτάκης: «Σε εννέα μήνες οι εκλογές» - Τι συζητήθηκε κατά το υπουργικό συμβούλιο
Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά το υπουργικό συμβούλιο INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

Ουσιαστικά, η αναφορά έγινε όταν απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι στους επόμενους εννέα μήνες, το διάστημα μέχρι την προσφυγή στις κάλπες, στόχος είναι το υπουργικό συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά.

Δηλαδή να αποτελέσει ένα πολιτικό κέντρο, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που αφορούν την επικαιρότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Κατά το υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες και σε πολλά επίπεδα. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στη λήψη πρωτοβουλιών από την ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, τα οικονομικά μέτρα ανακούφισης των νοικοκυριών ενώ παράλληλα έστρεψε τα «βέλη» του κατά της Τουρκίας και της Ρωσίας.

Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα», σημειώνοντας πως ο πόλεμος στην Ουκρανία συμπλήρωσε 6 μήνες και πως η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 10 φορές.

Τόνισε πως η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της.

«Και όσοι αμφιβάλλουν δεν έχουν παρά να δουν πόσο οργανωμένοι είναι οι ρωσικοί εκβιασμοί στην ενέργεια και πώς η ακρίβεια επιχειρείται να γίνει καταλύτης, ώστε να μεγενθύνονται επιμέρους ζητήματα και να αμφισβητούνται, ενίοτε συνολικά, εθνικές κυβερνήσεις. Πού; Στα κράτη εκείνα που στο όνομα της Ουκρανίας υπερασπίστηκαν και υπερασπίζονται την ειρήνη, το απαραβίαστο των συνόρων και τη δημοκρατική ομαλότητα στην ήπειρό μας. Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα».

Για το μεταναστευτικό ο πρωθυπουργός μίλησε για προκλήσεις στο εσωτερικό της χώρας.

«Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας», είπε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε, πως η χώρα φυλά τα σύνορά της και θα πρέπει και η Τουρκία να κάνει το ίδιο.

Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την στροφή της Ευρώπης απέναντι στην ενεργειακή απειλή, λέγοντας ότι μετά από επτά μήνες έρχονται στις προτάσεις που είχε κάνει ο ίδιος.

«Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις».

Αναφορικά με τα μέτρα που θα εξαγγείλει στη ΔΕΘ είπε πως θα είναι «ζυγισμένα».

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

«Τα μέτρα μας θα είναι πάντα μετρημένα», συνέχισε. «Ακούω και διαβάζω για τσουνάμι επικείμενων παροχών, που δημιουργούν ψεύτικες προσδοκίες. Ο αληθινός πληθωρισμός δεν νικιέται με πληθωριστικές υποσχέσεις», τόνισε.

Κλείνοντας την τοποθέτηση υπογράμμισε πως:

«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω, μένει σταθερή στην τροχιά της Ευρώπης με μία κυβέρνηση που απαντά στις προκλήσεις με σύμμαχο την κοινωνία. Πρώτος εγώ που δεν ανέχομαι ούτε υποβολείς, ούτε συμβιβάζομαι με τα λάθη μας. Εμπιστοσύνη στον πολίτη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ