ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας και προστασίας των συνόρων μας

Θεοδωρικάκος: Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας και προστασίας των συνόρων μας
«Θα είμαι κατηγορηματικός, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανέναν να περνάει παράτυπα από τον Έβρο» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη INTIME

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί βάναυση εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς η χώρα φυλάσσει τα σύνορα της με σεβασμό στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο έστειλε από τη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Θα είμαι κατηγορηματικός, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανέναν να περνάει παράτυπα από τον Έβρο», είπε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής και πρόσθεσε:

«Δεν είναι δυνατό να αποδεχθεί κανείς την βάναυση εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών από την Τουρκία και τους λαθροδιακινητές. Είναι και μήνυμα εθνικής αποφασιστικότητας απέναντι σε κάθε δύναμη που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό. Φυλάμε τα σύνορά μας με σεβασμό στο Διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο ότι και αν σκαρφιστούν ως τέχνασμα οι λαθροδιακινητές. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες οφείλουμε να αντιτάσσουμε την εθνική αποφασιστικότητα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος στην ομιλία του έκανε λόγο για κορύφωση του σχεδίου της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό και να επιχειρήσει νέα παράνομη εισβολή χιλιάδων μεταναστών και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υιοθετεί τα επιχειρήματα της γείτονος.

«Είναι εθνικά επιζήμιο την ώρα που οι μετανάστες κατήγγειλαν την Τουρκία, η αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση αναμασώντας την τουρκική προπαγάνδα», είπε και επισήμανε πως η εθνική αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. «Έναντι του κομματικού συμφέροντος οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μόνο τον Αύγουστο επιχείρησαν να εισβάλλουν στην Ελλάδα 36.386 παράνομοι μετανάστες από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, ενώ προανήγγειλε την επέκταση του φράχτη σε όλη την χερσαία συνοριογραμμή με την Τουρκία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε μέσα στο 2022 έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός συλλήψεων παράτυπων μεταναστών στο σύνολο επικράτειας. Συγκεκριμένα στο λεκανοπέδιο έχουν γίνει 3.851 προσαγωγές που οδήγησαν σε περίπου 2.500 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο έχουν συλληφθεί και οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη 852 διακινητές, παράνομοι λαθρέμποροι.

Σε ότι αφορά στο περιστατικό των μεταναστών που βρέθηκαν στη νησίδα είπε πως αφορά τουρκικό έδαφος στο οποίο δεν μπορούσαν να δράσουν ελληνικές δυνάμεις.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ήρθε μάλιστα σε κόντρα με τον Δημήτρη Βίτσα για το θέμα όταν ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως πρώτη φορά ακούει υπουργό να λέει ότι είναι τουρκικό το έδαφος. «Μας είπατε προδότες και δολοφόνους, απέδειξα με έγγραφα στρατού ότι η νησίδα είναι στην Τουρκία και ότι είναι απαράδεκτο να επιχειρήσουν εκεί Έλληνες αξιωματικοί και δεν ζητήσατε μια συγνώμη, όχι από εμένα και τον Μητσοτάκη, αλλά από τους Έλληνες στρατιώτες και την ΕΛ.ΑΣ.», είπε σε έντονο ύφος ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ