ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (upd)

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο (upd)
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με αρκετή καθυστέρηση το οποίο θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή, πριν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. 

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου στις συναρμόδιες επιτροπές θα ξεκινήσει αύριο Πέμπτη στη μία μετά το μεσημέρι. Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει το Σάββατο, και η ψήφισή του αναμένεται την Κυριακή.

Σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο λεγόμενος κόφτης. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο ή μεθαύριο. Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν ο μηχανισμός να περιληφθεί στο πολυνομοσχεδίο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια. Όμως αναμένεται οι διατάξεις για τον κόφτη να υποβληθούν στη Βουλή με τροπολογία.

Ποιες αυξήσεις φέρνει

Mε το άρθρο 52 αυξάνεται ο ΦΠΑ από 23% σε 24% από 1.6.2016.

Άμεσα αυξάνονται οι τιμές στις εξής κατηγορίες:

- Εστίαση και catering

- Είδη ένδυσης και υπόδησης
- Καύσιμα

- Οινοπνευματώδη ποτά

- Σταθερή και κινητή τηλεφωνία - από 1.7.2017 τέλος συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας 5%.

- Συνδρομητική Τηλεόραση - από 1.6.2016 τέλος 10%

- Αυτοκίνητα

- Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη

- Τσιγάρα

- Τρόφιμα που από πέρυσι έχουν μεταφερθεί στον υψηλό συντελεστή

Επίσης καταργείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ από 1.10.2016 για τα νησιά Θήρα, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Ρόδος, Σκιάθος και από 1.6.2016 για τα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόννησος, Κέα Αντίπαρος, και Σίφνος.

Το άρθρο 50 «τροποποιήσεις διατάξεων ενιαίου φορου ιδιοκτησίας ακινήτων» αυξάνει από 0,0007 ευρώ/τ.μ. εως 2,25 ευρώ/τ.μ. τον συντελεστή φόρου οικοπέδων.

Το σχέδιο νόμου συνοδεύουν και οι συμβάσεις παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Με το άρθρο 53 προβλέπεται η επιβολή τέλους διαμονής.

Πολιτικό «μασάζ» για να πειστούν οι βουλευτές

Στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος προς τους βουλευτές πως «δεν γνωρίζετε πόσο δύσκολες είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές».

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης ανακοίνωσαν στους βουλευτές πως ο εκάστοτε υπουργός Οικονομικών θα έχει περιθώριο ενός μήνα πριν τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η ενεργοποίηση του «κόφτη» μπορεί να αποφεύγεται καθώς από τη διαπίστωση ενός πιθανού δημοσιονομικού κενού στο μέλλον μέχρι το να αρχίσει να λειτουργεί αυτόματα ο μηχανισμός δημοσιονομικής διόρθωσης, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα περίπου ενός μήνα, εντός του οποίου μπορεί να κάνει παρέμβαση ο υπουργός Οικονομικών και να προσδιορίσει τους κωδικούς από τους οποίους θα καλύπτεται η απόκλιση του στόχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ