ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΑΤΟ: Κατέβασε τις «συμμαχικές» ευχές στην Τουρκία για το 1922 μετά την οργή της Αθήνας

ΝΑΤΟ: Κατέβασε τις «συμμαχικές» ευχές στην Τουρκία για το 1922 μετά την οργή της Αθήνας
Με διάβημα διαμαρτυρίας αντέδρασε η Αθήνα για τις ευχές του ΝΑΤΟ στην Τουρκία για τη Μικρασιατική Καταστροφή AP Photo/Olivier Matthys

Η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ (LANDCOM) κατέβασε από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα την επίμαχη ανάρτηση με την οποία απηύθυνε ευχές στην Τουρκία για τη… νίκη της επί της Ελλάδας στη Μιρκά Ασία το 1922, μετά την οργίλη αντίδραση της Αθήνας.

Είχε προηγηθεί αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας του Έλληνα μονίμου αντιποροσώπου στη Συμμαχία προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Στο διάβημα η πρωτοβουλία τιου ΝΑΤΟϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, με έδρα τη Σμύρνη, να συγχαρεί την Τουρκία, για μία στρατιωτική νίκη που για την Ελλάδα επ΄ςφερε τη Μικρασιατική Καταστροφή, τονιζόταν ότι είναι «πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη».

Πέραν του διαβήματος προς τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ επρόκειτο να προβούν και σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Χτες, 30 Αυγούστου, η Συμμαχική Χερσαία Διοίκηση του ΝΑΤΟ (LANDCOM), με έδρα τη Σμύρνη, ευχύθηκε στην Τουρκία για την εθνική της εορτή -την ημέρα που γιορτάζεται η νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη της 30ης Αυγούστου 1922 στο Ντουμπλουπινάρ στη Μικρά Ασία.

Η ανάρτηση της LANDCOM

Σε tweet της και στην ανάαρτησή της στο Facebook, η LANDCOM έγραφε «Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης» -συγχαίροντας επί της ουσίας την Τουρκία για τη νίκη της επί της Ελλάδας, ενός άλλου μέλους της ΝΑΤΟϊκής οικογένειας.

«Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει η σχετική ανάρτηση, η οποία δεν πέρασε απαρατήρητη από τον τουρκικό Τύπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ