ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Μηταράκης για τους 38 μετανάστες της νησίδας

Στον Άρειο Πάγο σήμερα ο Μηταράκης για τους 38 μετανάστες της νησίδας
«Διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει» λέει ο υπουργός Μετανάστευσης ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ - ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, για να καταθέσει στοιχεία που έχουν συλλεχθεί για την υπόθεση-θρίλερ των 38 μεταναστών στον Έβρου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής την Τρίτη, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης θα συναντήσει την Πέμπτη 01/09, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο προκειμένου να καταθέσει τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί αναφορικά με την υπόθεση των 38 μεταναστών στον Έβρο, από την ανάλυση των οποίων προκύπτουν σημαντικές ανακολουθίες».

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου οι 38 έδωσαν στην δημοσιότητα βίντεο από την νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι και σε αυτό οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στην νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00.

Όμως όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, ανέφερε ο κ. Μηταράκης, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη.

«Άρα διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Πως έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλα λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8 αλλά "φοβήθηκαν να περάσουν" ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους. Βέβαια τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από Ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος. Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή (AIWA 9 ετών), λένε στο βίντεο ότι ήταν βαρεία άρρωστη για ημέρες (“gravely ill for days”), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας. Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (“started bleeding”) αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα. Τί ξέρουμε: Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α.», είπε και δήλωσε ότι δεν θα καταθέσει στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ελλάδος, είπε ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα κυκλώματα λαθροδιακινητών, «καθώς η Τουρκία δεν ελέγχει, από επιλογή προφανώς, τα δυτικά της σύνορα, κατά παράβαση και του διεθνούς δικαίου, και της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016».

Τα κυκλώματα -σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου- προσπαθούν να παρακάμψουν την νόμιμη φύλαξη των συνόρων με δύο τρόπους: πρώτον, με την χρήση μεγάλων σκαφών, με κατεύθυνση την Ιταλία και δεύτερον, «με την εργαλειοποίηση των νησίδων του Έβρου, την πρακτική δηλαδή της "ως δια μαγείας" εμφάνισης μεταναστών, σε ακατοίκητες νησίδες του Έβρου, αποτέλεσμα διαρκών αλλαγών στην ροή του ποταμού».

Ο κ. Μηταράκης είπε πως θα κλείσει η δομή του Ελαιώνα και επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς μείωσε ουσιαστικά τις ροές και περιόρισε δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

«Το 2021 λοιπόν είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745.Φέτος, μέχρι στιγμής έχουμε 8.397 αφίξεις, αναμένεται να είναι η δεύτερη καλύτερη χρονιά της δεκαετίες. Σε σχέση θυμίζω με 72.000 αφίξεις το 2019 και άνω του 1 εκατομμυρίου το 2015. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι αντί 92.000 αιτούντες άσυλο να διαμένουν σε 121 δομές, όπως ίσχυσε τα χρόνια της κρίσης, σήμερα διαμένουν, σε 34 δομές, 18.645 αιτούντες», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ