ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν ενημερωνόταν ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις, φέρεται να δήλωσε ο Κοντολέων

Δεν ενημερωνόταν ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις, φέρεται να δήλωσε ο Κοντολέων
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Κοντολέων είπε ενώπιον των μελών της Επιτροπής πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το Γραφείο του ενημερώνονταν για άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. INTIME NEWS (Φωτογραφία αρχείου)

Το απόρρητο επικαλέστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων όσο και ο τέως γ.γ. του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, κατά την ακρόαση τους από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Παναγιώτης Κοντολέων είπε ενώπιον των μελών της Επιτροπής πως ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το Γραφείο του ενημερώνονταν για άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου. Φέρεται ακόμη να ανέφερε πως ενημερώνονταν μόνον από υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα εάν αυτό κρινόταν αναγκαίο.

Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως ο κ. Κοντολέων αρνήθηκε να απαντήσει εάν καταστράφηκε ο φάκελος με την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ ο κ. Δημητριάδης όταν ρωτήθηκε αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί, απάντησε πως δεσμεύεται από το απόρρητο και πως δεν λέει ούτε ναι ούτε όχι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, Θεόδωρος Δραβίλλας, φέρεται να είπε πως η επισύνδεση των κινητών τηλεφώνων των κ.κ. Σαγιά και Πιτσιόρλα ξεκίνησε το 2014. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ουδέποτε ο κ. Δραβίλλας παραδέχτηκε ότι η υπόθεση της Ζακύνθου ξεκίνησε επί των ημερών του κι ότι αναφέρθηκε στην υπόθεση της Οξυάς η οποία είχε μόνο μια επισύνδεση και όχι πολλές, όπως στην υπόθεση της Ζακύνθου που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά άλλες πληροφορίες ο κ. Ρουμπάτης τα μπέρδεψε, καθώς από τη μια είπε ότι δεν παρακολουθούσε κανένα πολιτικό πρόσωπο, αλλά από την άλλη επιβεβαίωσε έμμεσα την παρακολούθηση Σαγιά-Πιτσιόρλα, λέγοντας ότι αυτοί μιλούσαν με πολλούς που εμπλέκονταν σε μια αγοροπωλησία του Εμίρη του Κατάρ και έτσι τους άκουγαν. Επίσης, φέρεται να κάλυψε τον κ. Κοντολέοντα λέγοντας σύμφωνα με πληροφορίες ότι όλες οι επισυνδέσεις είναι νόμιμες γιατί δεν μπορούν να γίνουν παράνομες.

Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται ακόμη να ανέφερε πως δεν μπορεί να προβληθεί απόρρητο ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και διαβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή την οικογένεια του.

Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ρουμπάτης υποστήριξε ότι η παρακολούθηση εκλεγμένων βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών συνιστά απόλυτη παραβίαση του Συντάγματος.

Επίσης, ο Γιάννης Ρουμπάτης που ρωτήθηκε για τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ φέρεται να απάντησε ότι δεν υπήρχε εμπλοκή της ΕΥΠ και ότι έχει ενημερώσει για αυτό το ΚΚΕ.

Μετά το πέρας της ακρόασης του πρώτου γκρουπ ακολούθησε η ακρόαση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, των εισαγγελέων εφετών Βασιλικής Βλάχου που εποπτεύει την ΕΥΠ και του Κωνσταντίνου Τζαβέλλα, καθώς και του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βασιλική Βλάχου ανέφερε πως σε ότι αφορά στις άρσεις απορρήτου απαιτείται ουσιαστικός έλεγχος και πως ζητά την προσκόμιση κάθε αναγκαίου στοιχείου. Φέρεται μάλιστα, να σημείωσε πως το αίτημα για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ φέρει τις υπογραφές 6 υπηρεσιακών. Συμπλήρωσε ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πως εάν δεν ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις, απορρίπτει τα αιτήματα.

Κατά άλλες πληροφορίες η κ. Βλάχου επικαλέστηκε το απόρρητο και δεν απάντησε. Μάλιστα, ο γαλάζιος βουλευτής Κώστας Τζαβάρας αλλά και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος φέρεται να σχολίασαν σε άλλο σημείο πως δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του απορρήτου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης για το αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη, φέρεται να είπε ότι οι υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωμένες να κρατούν το σύνολο των στοιχείων. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είπε πως έχει ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ