ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Ερντογάν απειλή εισβολής και από τον Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο»

Μετά τον Ερντογάν απειλή εισβολής και από τον Μπαχτσελί: «Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο»
Τη σκυτάλη από τον Ερντογάν πήρε ο εικονιζόμενος ηγέτης των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απειλώντας με εισβολή στην Ελλάδα (φωτογραφία αρχείου)

Τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στα νησιά του Αιγαίου με μία ανάλογου μεγέθους απειλή σχολίασε ο ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και κυβερνητικός εταίρος του Τούρκου προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

«Ο πρόεδρός μας σωστά τα είπε. Είναι πολύ εύκολο να περάσουμε το Αιγαίο» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν αναφορικά με τα ελληνικά νησιά ότι «μία νύχτα μπορεί να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Μπαχτσελί έγιναν στη Σεβάστεια, όπου οι Τούρκοι εθνικιστές πραγματοποίησαν την Κυριακή συλλαλητήριο για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιδόθηκε σε ενά ακόμη «κρεσέντο» εμπρηστικών δηλώσεων εναντίον της Ελλάδας, απειλώντας με τουρκική εισβολή στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και κάνοντας αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922.

Είπε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν:

«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη δεύτερη θέση σε ανάπτυξη. Ξέρετε, λένε για μας οι "τρελοί Τούρκοι"… Οι τρελοί Τούρκοι συνεχίζουν το δρόμο τους αναπτυσσόμενοι. Ω Έλληνες! Κοιτάξτε την Ιστορία. Αν θα προχωρήσετε άλλο το τίμημα θα είναι βαρύ. Μία μόνο κουβέντα έχουμε για την Ελλάδα: Μην ξεχνάτε τη Σμύρνη. Δεν δεσμευόμαστε από την κατοχή που κάνατε στα νησιά. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έγιναν κατά την επίσκεψη του στο φεστιβάλ τεχνολογίας “TEKNOFEST” που λαμβάνει χώρα στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου παρουσιάστηκε το πρωτότυπο του τουρκικής κατασκευής μη επανδρομένου μαχητικού αεροσκάφους “Kizilelma”(Κόκκινη Μηλιά). Η κατασκευάστρια εταιρεία είναι η Baykar, που κατασκευάζει και τα τουρκικά drone (UAV), και ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Ερντογάν, Μπαϊρακτάρ.

Αθήνα: Εξωφρενικός ο κατήφορος της Άγκυρας

Απάντηση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η Αθήνα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για εξωφρενικό κατήφορο της Άγκυρας και τονίζοντας ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι σύμμαχοι.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αφορά τόσο τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν, όσο και μια σειρά άλλων Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.

Η Αθήνα τονίζει ότι η Τουρκία προκαλεί πέρα από κάθε όριο και επ' αυτού θα ενημερωθούν οι σύμμαχοι και εταίροι. Επίσης, απαντώντας στις αιχμές της Άγκυρας σε σχέση με το ΝΑΤΟ τονίζει ότι πλέον καθίσταται σαφές σε όλους «ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.

»Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο.

»Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ