ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μισό Αιγαίο ζητά ο Τσαβούσογλου με επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ

Το μισό Αιγαίο ζητά ο Τσαβούσογλου με επιστολές σε ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ
Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, η Άγκυρα «απαντά» με την κίνηση αυτή στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» AP Photo/Burhan Ozbilici

Το αναθεωρητικό αφήγημα που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο «επικοινωνεί» η Άγκυρα στους διεθνείς οργανισμούς και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu σχετικές  επιστολές εστάλησαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου την 1η Σεπτεμβρίου σε 25 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και την ΕΕ, τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις τουρκικές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Anadolu, η Άγκυρα «απαντά» με την κίνηση αυτή στις «προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο» και εξηγεί τις θέσεις της.

Η επιστολή με την υπογραφή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάλθηκε σε 25 πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η Άγκυρα καταγγέλλει την Ελλάδα για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις». Στην επιστολή αναφέρεται ότι υπάρχει μια σειρά από αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως η έκταση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και η παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και θαλάσσιες περιοχές, όπου έχουν εφαρμογή πρωτόκολλα όπως έρευνας και διάσωσης (SRR), το FIR και οι NAVTEX, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών.

Η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, η επιστολή έχει ως στόχο να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις, καθώς επίσης να εμπλέξει την ΕΕ στα «προβλήματα του Αιγαίου».

Η Άγκυρα εξακολουθεί να κατηγορεί την Ελλάδα ότι παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας πάνω από 1.100 φορές από τις αρχές της χρονιάς.

Η Αθήνα έχει διαψεύσει τις καταγγελίες αυτές.

Ωμές απειλές Ερντογάν

Την ίδια ώρα, την ωμή απειλή ότι «μία νύχτα μπορούμε να έρθουμε» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η υπομονή μας έχει και τα όριά της».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκτόξευσε τις νέες απειλές κατά της Ελλάδας, από το Σαράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια: «Η υπομονή μας έχει τα όριά της… εάν (η Ελλάδα) συνεχίσει με τις παράνομες απειλές εναντίον μας, εκμεταλλευόμενη τις βάσεις της στα νησιά», δήλωσε ο Ερντογάν και τόνισε: «Όταν η υπομονή μας εξαντληθεί, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

«Το "κλείδωμα" των αεροσκαφών μας από τα (ελληνικά) ραντάρ δεν αποτελεί καλό οιωνό», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη φράση «μπορεί να πάμε εκεί μια νύχτα ξαφνικά».

Οι σημερινές δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε έναν μπαράζ προκλήσεων που κρατούν από το Σαββατοκύριακο και για τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε αυστηρή απάντηση από την Αθήνα αλλά και την ΕΕ.

Τη Δευτέρα, μάλιστα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν είναι ισότιμος συνομιλητής της Τουρκίας, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά.

«Η Ελλάδα δεν είναι στο επίπεδό μας, καθώς δεν είναι ισότιμη πολιτικά, οικονομικά ή στρατιωτικά», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ