ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα σύγκρουσης η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Σε κλίμα σύγκρουσης η πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις
Απόπειρα δημιουργίας τεχνητής έντασης καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία. Για στρατηγική συγκάλυψης κατηγορούν από την πλευρά τους τη ΝΔ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Ένταση με το καλημέρα επικράτησε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων τόσο για την εκλογή προεδρείου, όσο και το απόρρητο των συνεδριάσεων.

Απόπειρα δημιουργίας τεχνητής έντασης καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία κάνοντας λόγο για συμπόρευση των δύο κομμάτων, τα οποία επιχείρησαν να φτιάξουν «ζώνες γκρίνιας και έντασης». Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, η διάθεση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή της συνεδρίασης ήταν συγκρουσιακή, ενώ για την απόφαση να μην αποστέλλονται πρακτικά στους βουλευτές τονίζουν ότι σε μια διαδικασία που δεσμεύεται από το απόρρητο δεν μπορεί να γίνεται χαρτοπόλεμος με τα πρακτικά. Για το διακομματικό προεδρείο οι ίδιες πηγές αναρωτιούνται πότε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια διακυβέρνησής του συνέστησε διακομματικό προεδρείο.

Για στρατηγική συγκάλυψης κατηγορούν από την πλευρά τους τη ΝΔ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι φοβάται τις αποκαλύψεις για αυτό και απέρριψε το διακομματικό προεδρείο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ και με το οποίο συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Το διακομματικό προεδρείο θα εγγυούταν την τήρηση της διαδικασίας και όχι απλά την διεκπεραίωση της», ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας πρωτάκουστη την απόφαση της πλειοψηφίας όχι μόνο να μην δημοσιοποιούνται τα πρακτικά αλλά να μην μπορούν να τα λαμβάνουν ηλεκτρονικά οι βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή.

«Ούτως ή άλλως τα πορίσματα της Εξεταστικής θα δοθούν στην δημοσιότητα, άρα δεν καταλαβαίνω γιατί τα πρακτικά πρέπει να μένουν απόρρητα», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι ενώπιον του Κοινοβουλίου κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το απόρρητο, γιατί αλλιώς η ΕΥΠ θα είναι ένα όργανο ανέλεγκτο. Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να γίνει επίκληση απορρήτου. «Πάμε σε λειτουργία συγκάλυψης και συσκότισης, η πλειοψηφία θέλει να υπονομεύσει και να εμποδίσει να χυθεί φως στην υπόθεση», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Τζανακόπουλος, εκτιμώντας ότι όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή είναι συνέχεια των δηλώσεων της Ντόρας Μπακογιάννη για το απόρρητο.

«Θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση» χαρακτήρισε την απόφαση της πλειοψηφίας να μην συναινέσει σε διακομματική προεδρείο, η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, υποστηρίζοντας ότι η πλειοψηφία δεν δίστασε να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμη και για τα μέλη της εξεταστικής επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμη και για αυτά.

«Η συνεδρίαση της επιτροπής πρέπει να ειναι δημόσια και να δίδονται στην δημοσιότητα τα πρακτικά για να μπορεί να ενημερώνεται ο κόσμος για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα του και τις ελευθερίες του», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι επειδή η επιτροπή έχει εξεταστικό έργο και έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες δεν μπορεί να γίνεται η επίκληση του απόρρητου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ