ΠΟΛΙΤΙΚΗ

86η ΔΕΘ - Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»

86η ΔΕΘ - Μήνυμα Μητσοτάκη προς Ερντογάν: «Νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα»
«Όχι, κύριε Ερντογάν» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυστηρό ύφος προσέθεσε: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» ΙΝΤΙΜΕ / ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Αναφορά στα ελληνοτουρκικά και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή στα νησιά έκανε ο πρωθυπουργός, μιλώντας από το βήμα της 86ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) στο Βελλίδειο.

«Η πατρίδα μας έχει περισσότερους συμμάχους, καθώς έχει υπογράψει δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας. Με χώρες από τη Δύση και την Αφρική έως την Ασία και τον Αραβικό Κόσμο. Και ανάμεσά τους, βέβαια, στρατηγικές αμυντικές συνθήκες. Με πιο σημαντικές αυτές με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Στις απειλές που εκτοξεύει η άλλη πλευρά του Αιγαίου, απαντά μία ελληνική λέξη, που συμπυκνώνει όλη τη δύναμη του Έθνους μας: Όχι, κύριε Ερντογάν» τόνισε και σε μία αποστροφή του λόγου του είπε σε αυστηρό ύφος:

«Και για να το πω στη γλώσσα που καταλαβαίνει ίσως καλύτερα: "Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα"».

«Υποσχεθήκαμε και έχουμε υπερήφανη πατρίδα. Μεγαλύτερη, αφού έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο. Εχουμε συμμαχίες, συμφωνίες με σημαντικότερες αυτές με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Η διπλωματική μας ασπίδα συνοδεύει και το δόρυ της εθνικής αποτροπής. Είχα εξαγγείλει τα Ραφάλ, τα πρώτα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς. Στη Γαλλία ναυπηγούνται οι δύο πρώτες φρεγάτες Belh@rra» προσέθεσε, αναφερόμενος σε ζητήματα άμυνας.

«Η Ελλάδα θέλει σύνορα απαραβίαστα και ασφαλή. Σε αυτό μετέχουν οι 3.000 νέοι συνοριοφύλακες και λιμενικοι, τα 32 νέα σκάφη, ο φράχτης στον Εβρο. Χάρη σ' αυτά μειώθηκαν οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη, οι μετανάστες ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες. Για το προκλητικό κρεσέντο της Τουρκίας θα πω ότι η απάντησή μας είναι η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο. Να σταματήσουν οι γείτονες τα ανιστόρητα πυροτεχνήματα. Δεν φοβόμαστε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ