ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Mavi Marmara βγήκε στο Βόρειο Αιγαίο και ενεπλάκη στο επεισόδιο με πυρά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ

Το Mavi Marmara βγήκε στο Βόρειο Αιγαίο και ενεπλάκη στο επεισόδιο με πυρά, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ
H φωτογραφία που συνοδεύει το δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu για το επεισόδιο. Εμφανίζεται ένα σκάφος του Λιμενικού σε λήψη από το εσωτερικό του Anatolian, σύμφωνα με το δημοσίευμα

Το πρώην Mavi Marmara, το πλοίο που έγινε γνωστό από το αιματηρό επεισόδιο με το Ισραήλ που σημειώθηκε τον Μάιο του 2010 ανοικτά των ακτών της Λωρίδας της Γάζας, είναι το ύποπτο εμπορικό σκάφος Ro-Ro το οποίο ενεπλάκη σε επεισόδιο με το Λιμενικό Σώμα, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες Σάββατο, όταν το εμπορικό σκάφος (Ro-Ro) «Anatolian», με σημαία των Νήσων Κομόρων αρνήθηκε τον έλεγχο από το Λιμενικό, με αποτέλεσμα οι Έλληνες λιμενικοί να ανοίξουν πρειδοποιητικά πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι Ισραηλινοί καταδρομείς είχαν εισβάλει σε στολίσκο, με «ναυαρχίδα» το Mavi Marmara, που επισχείρησε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια με προορισμό τη Γάζα το 2010, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι πολίτες. Το γεγονός οδήγησε σε κρίση τις σχέσεις των δύο χωρών και στην απόσυρση αμοιβαία των διπλωματικών αποστολών τους.

Οι φωτογραφίες πάντως που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, δείχνει ένα πλοίο του οποίου τα εξωτερικά χαρακτηριστικά διαφέρουν παρασάγγας από το Mavi Marmara (που έφερε επίσης σημαία Κομόρων). Δεν αποκλείεται ωστόσο από το 2010, όποτε σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο με τους Ισραηλινούς, να έχουν γίνει στο παλιό αυτό πλοίο εκτεταμένες μετατροπές και να πρόκειται πράγματι για το ίδιο σκάφος.

To Anatolian σε φωτογραφία που δημοσιεύει η Yeni Safak
To Anatolian σε φωτογραφία που δημοσιεύει η Yeni Safak

To Mavi Marmara στο λιμάνι της Χάιφα μετά το αιματηρό επεισόδιο τον Μάιο του 2010 (AP Photo/Ariel Schalit)
To Mavi Marmara στο λιμάνι της Χάιφα μετά το αιματηρό επεισόδιο τον Μάιο του 2010 (AP Photo/Ariel Schalit)

Λιμενικό: Καταδίωξη ύποπτου πλοίου με προειδοποιητικά πυρά

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, το μεσημέρι του Σαββάτου, σημειώθηκε καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά σε θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, καθώς πλοίο Ror-Ro με σημαία Κομορών δεν σταμάτησε για έλεγχο πληρώματος περιπολικού σκάφους.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το πλοίο «Anatolian» σημαίας Κομορών, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Για το περιστατικό ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού οι τουρκικές Αρχές.

Τι λένε οι Τούρκοι

Από την τουρκική πλευρά, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο ανακοίνωση της τουρκικής Ακτοφυλακής μετέδωσε ότι σκάφη του Λιμενικού Σώματος άνοιξαν πυρ κατά του «Anatolian», που έπλεε σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της νήσου Τενέδου.

Σύμφωνα με το Anadolu, η τουρκική Ακτοφυλακή ισχυρίζεται ότι επί τόπου έσπευσαν δύο σκάφη της, γεγονός που οδήγησε σε αποχώρηση των σκαφών του Λιμενικού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πλοίο είχε πλήρωμα 18 ναυτικών (6 Αιγύπτιοι, 4 Σομαλοί, 3 Τούρκοι και 5 Αζέροι).

Το τηλεγράφημα του Anadolu αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τα τουρκικά ΜΜΕ.

Η τουρκική Ακτοφυλακή έδωσε στη δημοσιότητα και βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωσή της:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ