ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν σήμερα στο Παρίσι

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν σήμερα στο Παρίσι
O Εμανουέλ Μακρόν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη συνάντησή τους ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 19.30 (τοπική ώρα), στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Εμάνουελ Μακρόν, τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις, τη γραμμή άμυνας έναντι της Ρωσίας, αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 86η ΔΕΘ για την συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθούν στις σχέσεις των δυο χωρών, στα ενεργειακά ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη, τους κοινούς προβληματισμούς και την ανάγκη στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός της ΕΕ λόγω της ενεργειακής ακρίβειας.

Παράλληλα, οι ηγέτες Γαλλίας και Ελλάδας αναμένεται να συζητήσουν και τα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, τις οποίες έχει καταδικάσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Να σημειωθεί ότι Παρίσι και Αθήνα έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στον αμυντικό τομέα, αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα με την έλευση των Rafale και των φρεγατών Belharra.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, αποτελεί συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων με τελευταία την επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά στην Αθήνα στις 6 Σεπτεμβρίου και την συνάντησή της με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια την οποία υπέγραψαν οι δύο χώρες πέρσι τον Σεπτέμβριο.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε εξάλλου η αναφορά της κας Κολονά στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας η κατά την οποία υπογράμμισε ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία αν υπάρξει ένοπλη επίθεση από την Τουρκία.

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γαλλία αν υπάρξει ένοπλη επίθεση από την Τουρκία

Ειδικότερα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση που είχε στις 6 Σεπτεμβρίου με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδιαξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα ταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου εφόσον υπάρξουν παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» θέλησε να επαναλάβει και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση.

«Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζουν με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή».

Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ