ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών σχεδιάζει η κυβέρνηση

Βουλή: Απαγόρευση εμπορίας κακόβουλων λογισμικών σχεδιάζει η κυβέρνηση
Η συζήτηση ξεκίνησε σε κλίμα έντασης με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη να συνδέει τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Predator με την κυβέρνηση INTIME

Νομοθετική πρωτοβουλία η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και την καθολική απαγόρευση στην εμπορία κακόβουλων λογισμικών προανήγγειλε στη Βουλή ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να φέρει προς ψήφιση και περαιτέρω αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ με βάση τις προτάσεις των κομμάτων αλλά και τα πορίσματα της εξεταστικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις.

«Η παρούσα Βουλή με νομοθετική πρωτοβουλία που θα φέρουμε θα είναι πιο εμπροσθοβαρής, και μπορεί να φτάνει και στην καθολική απαγόρευση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών, μέχρι να φύγει η γάγγραινα αυτή», είπε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε πως η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για απονευρωμένη Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η συζήτηση ξεκίνησε σε κλίμα έντασης με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη να συνδέει τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού Predator με την κυβέρνηση. Ο κ. Σπίρτζης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους για τη λειτουργία της ΕΥΠ, κάνοντας λόγο για παρακρατικό παραμάγαζο

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέω να βγείτε έξω. Ντροπή σας και το ξαναλέω. Ντροπή σας.

ΑΝ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Να ανακαλέσει, τι είμαστε; Ντροπή δική σας.

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είστε ωτακουστές και όχι μόνο.

ΑΝ.ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Σε ποιον μιλάς; Σε ποιον;

Χ.ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μέχρι εδώ! Παίζετε με τους θεσμούς. Ως εδώ.

Σε ό,τι αφορά στην ΠΝΠ, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης, που δήλωσε επιφύλαξη, καταψηφίζουν τις αλλαγές, μεταξύ αυτών, ο διορισμός του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών να γίνεται μετά από γνώμη της Βουλής αλλά και την υπογραφή δεύτερου εισαγγελέα για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Χάρη Καστανίδης κατέθεσε επτά προτάσεις για την ορθή λειτουργία της ΕΥΠ, που προβλέπουν μεταξύ άλλων: ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται ύστερα από διατύπωση θετικής γνώμης των 3/5 των μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και όχι της απλής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο προς ψήφιση στην Ολομέλεια, ενώ την ίδια ώρα η Εξεταστική Επιτροπή ανοίγει τον κύκλο των καταθέσεων με τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Δραβίλα και Ρουμπάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ