ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκική επιθετικότητα: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Διπλή πρόκληση μέσα σε λίγες ώρες

Τουρκική επιθετικότητα: «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει η Άγκυρα - Διπλή πρόκληση μέσα σε λίγες ώρες
Tο τουρκικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε μια διπλή επίθεση κατά της Ελλάδας, για να λάβει την κατάλληλη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών INTIME / ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ - Φωτογραφία αρχείου

Στο ίδιο μοτίβο της επιθετικής ρητορικής επιμένει η Άγκυρα, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά με μια μεγάλη γκάμα προκλητικών τοποθετήσεων σε βάρος της Ελλάδας, την οποία άνοιξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το περιβόητο τραγούδι «Μία νύχτα μπορεί να έρθω ξαφνικά» και συντηρούν κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι, με ανιστόρητες δηλώσεις.

Αυτή τη φορά, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε μια διπλή επίθεση κατά της Ελλάδας, επιχείρησε στην πρώτη περίπτωση να διαστρεβλώσει για άλλη μία φορά την Ιστορία και να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα λέει ψέματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή, για να λάβει την κατάλληλη απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Στην δεύτερη περίπτωση το τουρκικό ΥΠΕΞ παίρνοντας θέση αναφορικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζειμπέκ άδραξε την ευκαιρία να κουνήσει το δάκτυλο στην Ελλάδα και να κάνει λόγο περί «τουρκικής μειονότητας» στη χώρα μας.

Άγκυρα: Η Ελλάδα λέει ψέματα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανιστόρητη ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που είχε προχωρήσει και στο παρελθόν αλλά και τώρα σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «μη ρεαλιστικές και παράλογες δηλώσεις και ενέργειες» από τις ελληνικές Αρχές για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Και συμπληρώνει:

«Μέσω αυτών προσπαθούν να κάνουν τους πολίτες να ξεχάσουν την ήττα του ελληνικού στρατού κατά τη διάρκεια της "εισβολής" στην Ανατολία και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και να διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα και την άποψη της κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Παρατηρούμε ότι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν την κοινωνία με ψέματα».

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ μιλά για «επιλεκτική ανάγνωση της Συνθήκης της Λωζάννης -επιχειρώντας για ακόμη μια φορά να διαστρεβλώσει το άρθρο 59.

Σύμφωνα με την Άγκυρα:

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωσή της να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πράξεις του ελληνικού στρατού στην Ανατολία αντίθετα με το Πολεμικό Δίκαιο».

Παράλληλα, κάνει λόγο για μαζικές δολοφονίες και καταστροφές στην Ανατολία.

«Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημιώσεις» υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην ανακοίνωσή του.

Η τουρκική ανακοίνωση επανέρχεται, επίσης, και στο θέμα του μεταναστευτικού:

«Όλος ο κόσμος παρακολουθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει πάρει μαθήματα από την Ιστορία και συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις βάρβαρες πράξεις της, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε γυναίκες και παιδιά, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθάνουν».

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, στέλνοντας ένα αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», προσθέτει.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά, επί της ουσίας, στις... νουθεσίες της Άγκυρας για την «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλούν, στη Θράκη αλλά και τα σχόλια περί απειλής της ζωής του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζειμπέκ.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει:

«Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τιςαπειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Νωρίτερα, επί του ζητήματος είχε τοποθετηθεί και ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε «τεράστιο ατόπημα» το γεγονός ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε σε συνέντευξή του στο A Haber για «τουρκική μειονότητα».

Μιλώντας στο Open, ο κ. Οικονόμου ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Το να μιλά η τουρκική πλευρά για δικαιώματα μειονοτήτων με τον τρόπο που έχει μεταχειριστεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τις αντίστοιχες μειονότητες στην Κωνσταντινούπολη, στην Ίμβρο, στην Τένεδο σε άλλες περιοχές νομίζω ότι συνιστά ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική. Μόνον έτσι μπορεί να εκληφθεί. Δεύτερον, δεν έχει την ανάγκη καμίας ξένης υπηρεσίας, κανενός ξένου υπουργείου οποιοσδήποτε πολίτης ζει στη χώρα για προστασία φυσική ή οτιδήποτε άλλο. Υπάρχουν οι ελληνικές αρχές, υπάρχουν οι κανόνες. Τρίτον, είναι νομίζω οφθαλμοφανές το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε. Αυτοπροσδιόρισε τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και τον εαυτό του. Μιλάμε για τεράστιο ατόπημα που δημιουργεί μία σειρά από θέματα. Νομίζω ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση αποδοκιμάζοντας».

Παράλληλα, αναφορικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ζεϊμπέκ ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε:

«Είναι σοβαρότατα ζητήματα αυτά. Κατ' αρχήν να πω ως προς τις απειλές δεν νοείται στην Ελλάδα να απειλείται κανείς. Και υπάρχουν όργανα και υπηρεσίες να μεριμνήσουν για αυτό το πράγμα. Αλλά, είναι αδιανόητο Έλληνες βουλευτές ανεξαρτήτως θρησκεύματος να χρησιμοποιούν τέτοιος χαρακτηρισμούς, να πυροδοτούν εντάσεις, να χαρακτηρίζουν ένα κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού, τουρκικό. Είναι αδιανόητο. Είχαμε και άλλα τέτοια ατυχή περιστατικά στο παρελθόν και από βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής. Ανασκεύασε, έγινε η κίνηση που έπρεπε να γίνει, καλοδεχούμενη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι συμπεριφορές που είναι μη ανεκτές».

«Θεωρώ κατ' αρχήν ότι πρέπει να ανασκευάσεικαι από εκεί και πέρα αν επιμείνει στους χαρακτηρισμούς του γεννάται μείζον θέμα για τη συμμετοχή του στον ΣΥΡΙΖΑ και την αντίδραση του κ.Τσίπρα», συμπλήρωσε.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ζεϊμπέκ: Στεκόμαστε δίπλα στην «τουρκική μειονότητα»

Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικώνπήρε θέση αναφορικά με την καταγγελία για απειλή κατά του βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Ζειμπέκ, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές την «τιμωρία των δραστών» και επαναλαμβάνοντας τα περί «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Η απάντηση από πλευράς της Αθήνας, διά στόματος του Γιάννη Οικονόμου, ήταν άμεση, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για ευθεία πρόκληση στην κοινή λογική να μιλά η Τουρκία για δικαιώματα μειονοτήτων.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζει:

«Στεκόμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσει τους δράστες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ