ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι ξεπούλημα

Τσακαλώτος: Θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά όχι ξεπούλημα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016, όπου ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματος για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και για το κλείσιμο της αξιολόγησης EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά σε μια αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας με έμφαση πως μια θετική εξέλιξη στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου είναι πολύ πιθανό να ανάψει το πράσινο φως για να επανέλθει η ποσοτική χαλάρωση που θα αποτελέσει το αντιστάθμισμα για την απομείωση του χρέους.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι Ελλάδα αλλάζει σελίδα και αυτό που επιδιώκουμε είναι καθαρός διάδρομος για πολίτες και επενδυτές που θα επενδύσουν χωρίς να έχουν το ρίσκο χρεοκοπίας, αυτό έφυγε», είπε ο υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας σχεδόν απίθανο να μην κλείσει η αξιολόγηση.

«Σε μια εβδομάδα – 10 μέρες θα ξέρουμε πόσο καλή θα είναι η συμφωνία, τι θα πάρουμε για το χρέος, κι αν είχε δίκιο ο κ. Μητσοτάκης που είπε για παρτίδα πόκερ ή ο κ. Σαμαράς που ζήτησε να ποντάρουμε όλα τα λεφτά ότι θα πέσει η κυβέρνηση», είπε.

Προκάλεσε αίσθηση πάντως, λέγοντας οτι τα μέτρα που λαμβάνονται ειναι υφεσιακά. Όπως είπε, η βασική ιδέα των θεσμών ήταν να πάρουμε μόνο 2-3 μέτρα με μεγάλη απόδοση για να καλύψουμε το 1,8 δισ. ευρώ, εμείς επιλέξαμε το αντίθετο, να πάρουμε πολλά μέτρα με πιο μικρή απόδοση, και να μην μειώσουμε τις συντάξεις», είπε.

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και ο κόφτης

Απαντώντας στη σφοδρή κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ανέφερε ότι ήταν «δική μας επιλογή» τα 99 χρόνια της διάρκειας του, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση για ιδιωτικοποιήσεις.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως ποτέ δεν είπε ο ίδιος ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις. «Προφανώς και πωλήσεις θα γίνουν και ιδιωτικοποιήσεις, αλλά δεν θα έχουμε ξεπούλημα», είπε και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η βασική διαφορά με το ΤΑΙΠΕΔ.

Απέρριψε ωστόσο, ότι ο περίφημος «κόφτης» είναι ελληνική επιλογή, σημειώνοντας ότι μας επιβλήθηκε από το ΔΝΤ. «Δεν είναι ο καλύτερος μηχανισμός, αλλά έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας», διαβεβαίωσε και συμπλήρωσε ότι θα γίνονται διορθωτικές κινήσεις, αν δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ