ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντί ΕΚΑΣ

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αντί ΕΚΑΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, αντικαθιστώντας σταδιακά άλλες προνοιακές παροχές όπως το ΕΚΑΣ, προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η πρώτη φάση της εφαρμογής του θα ξεκινήσει τον Ιούλιο σε 30 δήμους σε όλη τη χώρα, και από το 2017 θα εφαρμοσθεί καθολικά σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται στη ρύθμιση, με δεδομένο ότι 1/1/2016 επαναπροσδιορίζονται τα κριτήρια καταβολής του ΕΚΑΣ και επομένως μειώνεται ο αριθμός των δικαιούχων, προβλέπονται μέτρα για την συμπληρωματική προστασία των συνταξιούχων έως την αντικατάσταση του επιδόματος από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα θεσπίζεται η επέκταση της ρύθμισης για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στην φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύσουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ έως την οριστική κατάργηση του επιδόματος.

Επίσης για όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ αλλά έχουν εισπράξει τη σχετική παροχή προβλέπεται ο συμψηφισμός του ποσού έως το τέλος του Δεκεμβρίου το 2018, με ανώτατο ποσό της δόσης τα 30 ευρώ.

Αναπτύσσοντας την τροπολογία που έφερε προς ψήφιση ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε μνημονιακή δέσμευση που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση εισάγει μορφές προστασίας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών του μέτρου, όπως η προστασία αυτών που δεν θα είναι πλέον δικαιούχοι με τη χαμηλότερη συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ