ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας από ΗΠΑ: Υπαρκτή απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας οι δηλώσεις της Τουρκίας

Δένδιας από ΗΠΑ: Υπαρκτή απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας οι δηλώσεις της Τουρκίας
Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει σχετικά τους ΥΠΕΞ της ΕΕ AP Photo/Petros Karadjias

Την προκλητική στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και τις αμφισβητήσεις για την κυριαρχία των νησιών, θα παρουσιάσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο πλαίσιο της 77ης εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Θα συζητήσουμε εδώ με τους συναδέλφους μου υπουργούς Εξωτερικών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, πρώτα απ' όλα την Ουκρανία και τις εξελίξεις μετά την ουκρανική αντεπίθεση», ανέφερε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στη συνάντηση.

«Αλλά, επίσης, θα έχω την ευκαιρία να δείξω στους συναδέλφους μου μια σειρά από ανακοινώσεις, δηλώσεις και απειλές της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου. Διότι αυτό πλέον έχει περάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο αποτελώντας μια σαφή, μια υπαρκτή απειλή κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει μπαράζ επαφών τόσο με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά σχέσεις όσο και με κράτη από άλλες γεωγραφικές περιφέρειες, καθώς στόχος είναι να επεκταθεί η εμβέλεια και το εύρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

«Θα έχω πάνω από 30 επαφές, και αν λάβετε υπόψη σας και έναν μεγάλο αριθμό επαφών που θα έχει και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έρχεται αύριο στη Νέα Υόρκη, νομίζω ότι συνολικά θα έχουμε πάνω από 40-45 συναντήσεις. Νομίζω ότι είναι μία λαμπρή ευκαιρία να εμβαθύνουμε σχέσεις που ήδη έχουμε, αλλά επίσης να εξηγήσουμε σε όλους τους συνομιλητές μας τον εποικοδομητικό ρόλο που η Ελλάδα παίζει στην ευρύτερη περιοχή της -και στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και, βέβαια, να προωθήσουμε το μεγάλο εθνικό θέμα της Κύπρου», είχε δηλώσει ο κ. Δένδιας σχετικά με το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει η ελληνική αποστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ