ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Τηρήθηκε η νομιμότητα στις επισυνδέσεις

Θεμιστοκλής Δεμίρης: Τηρήθηκε η νομιμότητα στις επισυνδέσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης κατέθεσε ότι η διαδικασία τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

Διαβεβαιώσεις ότι τηρήθηκε η νομιμότητα των προβλεπόμενων διαδικασιών στις επισυνδέσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, φέρεται να έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή όπου κατέθεσε για δεύτερη ημέρα ο νυν διοικητής της ΕΥΠΘεμιστοκλής Δεμίρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δεμίρης κατέθεσε ότι η διαδικασία τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα κι ότι ξεκίνησε από εκεί που έπρεπε να ξεκινήσει, έφτασε εκεί που έπρεπε να φτάσει και εγκρίθηκε όπως έπρεπε να εγκριθεί.

Δεν θέλησε να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης Ανδρουλάκη, επικαλούμενος το απόρρητο.

Σε ό,τι αφορά στην καταστροφή ψηφιακών αρχείων φέρεται να απάντησε πως είναι αυτοματοποιημένη διαδικασία, κάτι που είχαν καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή και όλοι οι προκάτοχοί του και πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες πως από την ανάληψη των καθηκόντων του έχουν διακοπεί οι καταστροφές των αρχείων, λέγοντας πως κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει το αρχείο Ανδρουλάκη, άρα δεν περιέχει κάτι η επισύνδεση.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε πως αν θέλει ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να πάει να ενημερωθεί από τον εισαγγελέα για τις υποψίες που οδήγησαν στην επισύνδεση, όχι δημόσια.

Σε ό,τι αφορά στην άρση του απορρήτου που ζητούν τα κόμματα, ο νυν διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να κατέθεσε πως αν και βάσει νόμου θα μπορούσε να γίνει, δεν είναι σίγουρος ότι η άρση απορρήτου από τον πρωθυπουργό θα ήταν χρήσιμη, σε μια υπηρεσία που από τη φύση της χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Φέρεται ακόμη να επανέλαβε αυτό που κατέθεσε και την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΥΠ δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά καθώς και ότι διαθέτει φίλτρα ελεγκτικά όπως είναι η ΑΔΑΕ, η εισαγγελία και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το 2018 οι επισυνδέσεις ήταν πολύ περισσότερες από το 2021.

Σύμφωνα με δήλωση της γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη δικαιώθηκε απόλυτα ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης γκρέμισε το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη. «Μας είπε ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο με το οποίο να μπορεί ο κ. Ανδρουλάκης να πάει στην ΕΥΠ για να ενημερωθεί, αλλά πρόκειται για μια «καινοτομία». Δηλαδή, στην ουσία μια «πατέντα» του κ. Μητσοτάκη. Περεταίρω, δε, για τον ουσιαστικό λόγο της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη, είπε ότι δεν γνωρίζει εάν θα μπορούσε και εάν του επιτρέπετε να πει τον αναφέρει. Η απόλυτη κοροϊδία», είπε η κ. Λιακούλη.

Σε ότι αφορά στην κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην εξεταστική επιτροπή, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη. «Ίδωμεν» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρακολουθεί στενά τη διαδικασία.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να απάντησε ότι αν ο πρωθυπουργός ήθελε να άρει το απόρρητο για την ΕΥΠ θα το είχε κάνει. Άλλες πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο νυν διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να άρει το απόρρητο από τη στιγμή που έχει αποφανθεί η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο για αυτοεξευτλισμό του κ. Δεμίρη για να εξυπηρετηθεί η στρατηγική επιλογή συγκάλυψης. Μιλούν για αντιφάσεις και αυτοαναιρέσεις του μάρτυρα, ενώ αναφερόμενες στην άρνηση για διαβίβαση εγγράφων κατήγγειλαν πως καταργείται η διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης πιστός στην στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να συγκαλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων και στην σημερινή του εξέταση συνέχισε να αντιτάσσει στην Επιτροπή το απόρρητο και σε ότι αφορά την μαρτυρία του αλλά και σε ότι αφορά την αποστολή των σχετικών εγγράφων που έχει αιτηθεί η Εξεταστική Επιτροπή από την ΕΥΠ. Συγκεκριμένα είπε ότι δεν πρόκειται να αποστείλω κανένα από τα έγγραφα που του έχει ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή.
Υπέπεσε σε πολλαπλές αντιφάσεις και στην πραγματικότητα αυτοεξευτελίστηκε με μοναδικό στόχο και σκοπό να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευτεί ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει και την απόλυτη πολιτική ευθύνη για όλα τα αποτρόπαια που συμβαίνουν στο πολιτικό σύστημα σήμερα», ανέφερε σε δήλωση του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Θα ακολουθήσει η κατάθεση του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστου Ράμμου ενώ έως το τέλος της εβδομάδας προγραμματίζεται η εξέταση της διοικήτριας της Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρας Ρογκάκου και των νόμιμων εκπροσώπων των εταιρειών Intellexa και Krikel.

Τελευταίος στον κατάλογο των μαρτύρων βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος μέχρι αυτή την ώρα παραμένει άγνωστο αν θα έρθει να καταθέσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ