ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Πάπας κατά Ερντογάν:Υποκριτικά σχόλια – Θα συνεχίσω να ηγούμαι της προσπάθειας να λογοδοτήσει

«Πυρά» Πάπας κατά Ερντογάν:Υποκριτικά σχόλια – Θα συνεχίσω να ηγούμαι της προσπάθειας να λογοδοτήσει
Επίθεση του Ελληνοαμερικανού βουλευτή μετά την εμπρηστική ομιλία του Τούρκου προέδρου (AP Photo/Charles Krupa, Pool, File)

«Πυρά» εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής Κρις Πάπας, καταδικάζοντας σθεναρά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και κατηγορώντας τον Τούρκο πρόεδρο για εμπρηστικά και υποκριτικά σχόλια.

«Η ομιλία του Ερντογάν ήταν γεμάτη ανειλικρινείς ισχυρισμούς και αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας. Κάλεσε τον κόσμο να σεβαστεί την κυριαρχία και την ανεξαρτησία των εθνών, παρά το γεγονός ότι συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα της Δημοκρατίας της Κύπρου, κατά παράβαση πολυάριθμων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να παραβιάζει τακτικά την κυριαρχία της Ελλάδας με υπερπτήσεις και να αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Αιγαίο. Μάλιστα, υποστήριξε ψευδώς ότι η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας επιδιώκει την ειρήνη και την επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου, την ώρα που τόσο ο ίδιος όσο και ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι υιοθετούν ολοένα και πιο εμπρηστική ρητορική για να απειλήσουν με πόλεμο την Ελλάδα» δήλωσε ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής.

Ο Κρις Πάπας έβαλε στο «κάδρο» των προκλήσεων Ερντογάν και το ζήτημα των S-400:

«Ο Τούρκος πρόεδρος ψευδώς υποστηρίζει ότι είναι ισχυρός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, καθώς συνεχίζει να κατέχει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, υπονομεύοντας την αλληλεγγύη της συμμαχίας και μάλιστα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, απειλεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα συνεχίσω να ηγούμαι των προσπαθειών του Κογκρέσου να μπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία και να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για τις πράξεις του».

Με «προβιά» ανθρωπιστή ο Ερντογάν στον ΟΗΕ

Σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια «μεταμόρφωσης» σε υψηλότατο διπλωματικό επίπεδο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε να απεκδυθεί τον ρόλο του αμφισβητία του διεθνούς δικαίου, που καθημερινά διαδραματίζει, απειλώντας με εισβολή στα νησιά του Αιγαίου, και να εμφανιστεί με ένα προσωπείο ανθρωπιστή και ειρηνοποιού.

Ο Τούρκος πρόεδρος κρατώντας τη φωτογραφία δύο νεκρών προσφυγόπουλων, επιχείρησε να βγει από την άκρως δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει στα μάτια των δυτικών συμμάχων, βάζοντας την Ελλάδα στη θέση του καταγγελλόμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ωστόσο, έλαβε ηχηρή απάντηση από την Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει μετατρέψει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων», συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, στις ακτές μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε μια φωτογραφία με δύο νεκρά παιδιά, υποστηρίζοντας πως έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους. Όπως ισχυρίστηκε, οι εικόνες αυτές είναι το αποτέλεσμα των «βίαιων επαναπροωθήσεων» από το ελληνικό λιμενικό στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει αυτά τα εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας.

Κάνοντας αναφορά στα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις, ενώ συμπλήρωσε πως η Τουρκία δεν θα σταματήσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και των προκλήσεων και να ακούσει τις εκκλήσεις μας για συνεργασία και αλληλεγγύη», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ