ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν

Κατρούγκαλος: Απαράδεκτες και προκλητικές οι δηλώσεις Ερντογάν
«Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες απέναντι σε αυτή την επιθετικότητα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME - Φωτογραφία αρχείου

«Απαράδεκτες και προκλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως ανέφερε σε συνεντεύξεις του στην ΕΡΤ και το Kontra Channel, οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας είναι ενωμένες απέναντι στη αυτή την επιθετικότητα και οποιαδήποτε απειλή παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Την ίδια ώρα, πρόσθεση ότι είναι αναγκαίο να εισπράττει το κόστος για την επιθετική της συμπεριφορά η Τουρκία.

Μάλιστα, εκτίμησε πως δεν αρκούν οι περισσότερο ή λιγότερο επιθετικές δηλώσεις των εταίρων της Ελλάδας.

Όπως είπε, αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αξιοποιήσει το πλαίσιο κυρώσεων του Ιουνίου 2019 και παράλληλα να μην παραχωρήσει «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – ΕΕ, αλλά να τη συνδέσει με τον τερματισμό της τουρκικής επιθετικότητας και τη δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.

Εν συνεχεία, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε αναφορά στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού / προσφυγικού ζητήματος εκ μέρους του Τούρκου προέδρου.

Και τόνισε πως η Τουρκία, που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα και διεθνές δίκαιο, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην Ελλα΄δα.

Επισήμανε ότι είναι αναγκαία η απόκρουση εκ μέρους μας της τουρκικής προπαγάνδας και η υπεράσπιση των συνόρων μας, αλλά εξίσου αναγκαίος είναι και ο ταυτόχρονος σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και του ανθρωπιστικού δικαίου στο οποίο η Ελλάδα πρέπει να είναι προσκολλημένη και να μην δίνει έδαφος για εκμετάλλευση στη γειτονική Τουρκία-παραβάτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η πολιτική Μητσοτάκη έχει καταστήσει το προσφυγικό από ευρωτουρκικό, ελληνοτουρκικό θέμα με αποτέλεσμα να εκτίθεται η Ελλάδα διεθνώς και να μην έχουμε τη στήριξη που έπρεπε από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Η έλλειψη θεσμικών ελέγχων, οι συνεχείς αντιφάσεις ή και ψευδολογίες κυβερνητικών στελεχών εκθέτουν συχνά τη χώρα στο εξωτερικό, κατέληξε ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ