ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δείξει ανοχή σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα πως «σε έναν κόσμο γερασμένο, που γεννά τέρατα και έχει να επιδείξει μόνο εφιαλτικές εικόνες, η νέα γενιά με το ΚΚΕ, μπορεί να παλέψει και να δημιουργήσει το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό» έστειλε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αποψινή του ομιλία σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, στο κατάμεστο από χιλιάδες κόσμου, πάρκο «Αντ. Τρίτσης» όπου διεξάγονται οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή».

«Σε κάθε γωνιά αυτής της κόκκινης πολιτείας αντηχούν τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που με το γαρύφαλλο στο χέρι, το πλατύ χαμόγελο και την αποφασιστική στάση μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, "ξεκλείδωσε" την αθανασία. Ναι, αντηχεί παντού το μήνυμα ελπίδας του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή": Σε έναν κόσμο γερασμένο, που γεννά τέρατα και έχει να επιδείξει μόνο εφιαλτικές εικόνες, η νέα γενιά με το ΚΚΕ, μπορεί να παλέψει και να δημιουργήσει το «μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Τον Σοσιαλισμό!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στα διάφορα εκλογικά σενάρια που «δίνουν και παίρνουν», επισήμανε ότι «αν -η μόνιμη για την αστική τάξη- ανάγκη της "πολιτικής σταθερότητας", το απαιτήσει, αύριο μπορεί να δούμε και μια κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ γιατί αυτά που τους ενώνουν, όπως οι κοινές στρατηγικές τους επιλογές, είναι πιο σημαντικές, από αυτά που τους χωρίζουν».

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να δείξει ανοχή, πολύ περισσότερο να στηρίξει, μια κυβέρνηση αντιλαϊκή, αστική, όποιο όνομα κι αν χρησιμοποιήσει». Συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμιά αναμονή και καμιά ανοχή».

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε και για το «όραμα-στόχο», αναφερόμενος σε μια κοινωνία όπου μόνο ένας «καταναγκασμός» θα υπάρχει «και θα κυριαρχεί: η απαγόρευση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή, η απαγόρευση της αδικίας».

Μιλώντας για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σημείωσε ότι «δεν είναι απλά εκτροπή, αλλά η κανονικότητα ενός κράτους που θωρακίζει τη δικτατορία του κεφαλαίου για να αντιμετωπίσει τον “εχθρό λαό” και μάλιστα σε μια περίοδο που φουντώνει η λαϊκή οργή». Πρόσθεσε πως «είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα καταφέρουν να κουκουλώσουν την υπόθεση παρακολούθησης του ΚΚΕ».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς νέα ολέθρια κλιμάκωση, ενώ την ίδια ώρα μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι προ των πυλών, ίσως και η πιο βαθιά των τελευταίων 15 χρόνων». Κατήγγειλε «την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ», καθώς «έχουν βαριές ευθύνες για την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο».

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και στις απαράδεκτες διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι «η τούρκικη αστική τάξη προετοιμάζει το γειτονικό λαό που πεινάει, για πόλεμο». Υποστήριξε πως «το παραμύθι, ότι η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ μας θωρακίζει απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, έχει τελειώσει προ πολλού. Το έχουν τελειώσει οι ιμπεριαλιστές σύμμαχοί τους που στρώνουν κόκκινα χαλιά στην Τουρκία για να την αποσπάσουν από την επιρροή της Ρωσίας».

Κάλεσε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού σε όλες τις μάχες για να αρχίσουν «να αλλάζουν οι πολιτικοί συσχετισμοί παντού: Από το κάθε σωματείο και σύλλογο, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές αλλά και τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».

Όπως τόνισε, «μόνο το ΚΚΕ έχει πρόταση για τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία όλων των καταπιεσμένων, ενάντια στα μονοπώλια και το σύστημά τους, με στόχο την ανατροπή τους. Γιατί τελικά, μόνο το ΚΚΕ μπορεί να ηγηθεί της μεγάλης λαϊκής αντεπίθεσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ